Societat

Indignació per l'ús “penós” del castellà pels Mossos

Els presidents de la Generalitat recorden als sindicats que el català és la llengua oficial de la policia de Catalunya

Òmnium s'afegeix a la crítica

Els representants sindicals moderen la protesta lingüística

La societat civil va respondre ahir amb extrema contundència a la decisió dels principals sindicats de policies de parlar en castellà com a mesura de protesta contra les retallades al cos. Si divendres, les entitats en defensa del català – Plataforma per la Llengua va avisava que la mesura recordava “l'època del franquisme”– ahir van ser moltes altres associacions les que van qüestionar la protesta lingüística. I també molts ciutadans, a través de diversos fòrums d'opinió.

En l'àmbit polític, el president, Artur Mas, i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol van coincidir a qualificar de “penosa” l'actitud mostrada pels representants dels mossos pel menysteniment del català. Pujol, un dels principals impulsors de la policia catalana, hi va afegir, a més, que aquest tipus d'accions “danyen el país i la Generalitat” i va recordar que la creació de la policia catalana va ser un “ objectiu” de país. “Els Mossos tenen un valor simbòlic i de referència”, va afirmar. Per la seva banda, Mas va fer una defensa genèrica del català. Sense fer cap referència explícita a la protesta dels sindicats, el president va sostenir que la llengua és el “nucli dur” que més marca “la personalitat de Catalunya”. Mas va reclamar que “no es perdi la perspectiva” del que ha representant històricament “la cultura i l'actitud” catalanes en un moment en què hi ha “cridòries”.

Òmnium Cultural també es va mostrar ahir molt crític amb els sindicats. La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, va lamentar que el “no ús de la llengua s'utilitzi com a forma de protesta”, especialment pels funcionaris públics, els quals haurien de tenir “el màxim respecte per la llengua”. “Aquest tipus d'acció ens demostra que encara hi ha molta feina a fer per aconseguir la plena normalització del català”, va cloure Casals.

Un sindicat es desmarca

Els representants dels policies van fer marxa enrere ahir en la mesura de parlar en castellà, una decisió que, en tot cas, no va evitar situacions tan esperpèntiques com la que es va poder veure a Lloret. En un comunicat, el SAP-UGT, sindicat majoritari del cos, va lamentar els fets i va afirmar que “mai” s'havia pretès situar la llengua catalana “com a objecte de confrontació ni fer-la servir en cap conflicte laboral, tenint en compte el seu valor cultural, social i polític”. El portaveu del SME-CCOO, Antoni Castejón, també va negar que la mesura fos “contra la llengua” i va explicar que, en tot cas, la decisió de parlar només en castellà havia sorgit de la plantilla i s'estava fent voluntàriament. Aquest diari es va posar en contacte divendres amb tres comissaries diferents i cap dels agents parlava en castellà.

D'altra banda, el CAT i altres sindicats de comandaments dels Mossos, es van desmarcar de la resta de representants dels treballadors. El primer va dir en un comunicat que la discriminació del català “no és cap de les mesures acordades” per la plataforma intersindical per protestar contra les retallades. En aquest sentit, el CAT lamenta que alguns representants de la plataforma duguin a terme “accions unilaterals que impliquen tot el col·lectiu”.

Tant els mossos com els funcionaris de presons van abandonar ahir les mobilitzacions fins a la setmana vinent.

LES FRASES

Mai hem pretès que la llengua catalans fos objecte de confrontació ni de cap conflicte laboral
Valentín Anadón
portaveu del sap-ugt
Si estiguéssim en una situació de normalitat, a ningú li passaria pel cap no utilitzar el català
Muriel Casals
presidenta d'òmnium cultura
No s'ha de perdre la perspectiva del que ha representat la cultura catalana històricament
Artur Mas
president de la generalitatl
Amb aquesta actitud tan penosa i desencertada els sindicats estan fent mal a Catalunya
Jordi Pujol
ex president de la generalitat

Un mosso exigeix una disculpa davant dels catalans

Les xarxes socials bullen des de divendres amb missatges crítics contra la decisió dels sindicats dels Mossos d'Esquadra de parlar en castellà com a mesura de protesta contra les retallades al cos. Entre els milers d'usuaris que van mostrar ahir el seu enuig contra la mesura lingüística hi ha un agent de la policia catalana que, a través de Twitter, va penjar una carta –a la dreta– en la qual exigeix als representants sindicals que demanin disculpes “a tots els catalans” per una iniciativa que considera “estúpida” i que atempta contra la seva “dignitat”. Altres agents dels Mossos van aprofitar la pàgina web del Punt Avui o blocs –policiadecatalunya– per rebutjar amb contundència la discriminació lingüística impulsada pels sindicats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.