Successos

tant

X

Els comptes del País Basc i Catalunya

El pressupost del govern basc pel 2011 és de 10.567 milions d'euros, dels quals 10.235 milions són de despesa no financera i la resta són els diners destinats al retorn de deute públic i al pagament d'interessos. Aquests 10.235 milions de despesa no financera equivalen a una despesa pública de 4.654 euros per habitant.

La despesa pública no financera a Euskadi el 2010 va ser de 10.099 milions d'euros, cosa que significa que enguany, el govern Basc ha incrementat la part del pressupost no destinada a pagar deutes un 1,3% respecte del 2010. En canvi, el pressupost del 2011 de la Generalitat de Catalunya preveu una despesa no financera de 26.659 milions d'euros, xifra que significa una reducció del 10% respecte del pressupost del 2010 i que representa una despesa pública de 3.538 euros per habitant, un 24% menys que al País Basc. En comparar els dos pressupostos, també destaca el fet que, al País Basc, les inversions del 2011 augmenten un 2,7% respecte de les de l'any anterior, mentre que a Catalunya hi ha pressupostada una reducció de la inversió pública del 42,4% respecte del 2010.

Els tres aspectes principals que es desprenen de l'anàlisi anterior són: 1) els bascos tenen un increment de la despesa no financera de l'1,3%, mentre que per als catalans hi ha una retallada del 10% que afecta els serveis públics bàsics; 2) el govern basc gasta 1.116 euros més per habitant que la Generalitat, cosa que permet mantenir la despesa social i el nivell de vida de les famílies basques, i 3) el govern basc té capacitat per incrementar la inversió pública i reactivar la seva economia i, en canvi, la Generalitat ha hagut de reduir gairebé a la meitat les inversions.

La conclusió és clara: o recaptem els nostres impostos o anem a l'empobriment col·lectiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.