Opinió

LA GALERIA

A Google no hi és tot

El SGDAP permet visualitzar de manera directa i gratuïta prop de tres milions de pàgines publicades des del 1795 fins ara

Sovint quan es parla dels drets fonamentals –educació, sanitat, habitatge...– ens oblidem del dret a la informació, una facultat imprescindible perquè es pugui parlar de democràcia i llibertat sense por de rebre una garrotada. Estem veient com sota règims aparentment democràtics s'està aplicant la censura i el tancament de mitjans de comunicació sense cap mania. Les noves tecnologies i la multitud de xarxes i plataformes han vingut a pal·liar aquest dèficit, però ja veiem que governs com ara el xinès o l'iranià controlen internet i el que circula per la xarxa. I encara que avui amb un mòbil a la mà n'hi ha prou per enviar notícies d'una punta a l'altra de món, cada dia que passa és més necessària la feina de contrast i filtre que fan els anomenats mitjans de comunicació tradicionals. Sense anar gaire lluny, fa una setmana van trobar morts a Barcelona un periodista i la seva parella. Les evidències de com s'havia produït el tràgic succés eren clares per la policia, però van haver de passar unes hores per confirmar la hipòtesi i els diaris l'endemà no confirmàvem que havia estat un assassinat i un suïcidi, perquè no hi havia proves suficients. O quantes vegades s'havia mort Fidel Castro segons les xarxes? Bé, som el que hem viscut fins avui i sempre hem de tenir clar d'on venim. La memòria històrica és crucial per entendre el present, i, en el cas dels mitjans de comunicació escrits, a les comarques gironines tenim la sort de disposar del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona, que permet visualitzar de manera directa i gratuïta prop de tres milions de pàgines publicades des del 1795 fins ara en una trentena de publicacions gironines, més l'Avui, que el 2011 va passar a formar part del Grup El Punt. És un servei imprescindible que si no existís s'hauria d'inventar, perquè al Google es troba quasi tot, però la història de la nostra premsa digitalitzada al SGDAP s'hi pot consultar per temes, anys, volums, i es pot imprimir en PDF sense cost. Per fer una prova i tenint en compte la diada d'avui, hi he posat “Camprodon carrer València i Domènec Pairó”, i he retrobat la innocentada que l'aleshores alcalde ens va endinyar a El Punt: vam publicar que posarien un circuit soterrat de calefacció al cèntric carrer per evitar que és glacés. Així va ser com, encertadament, vam deixar de publicar innocentades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia