Opinió

LA GALERIA

De Murga a Cebrián

Murga era un franquista practicant. Cebrián és un totalitarista emmascarat de demòcrata que té un cinisme que fa avergonyir

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona facilita un servei gratuït diari d'Efemèrides de Girona. Per rebre'l per correu electrònic cal estar-hi subscrit. El 13 de febrer hi vaig veure que el mateix dia de 1976, va prendre possessió del càrrec de governador civil de Girona, Armando Murga Carazo, un coronel de l'exèrcit de l'Aire, que va haver de plegar al cap de poc més d'un any. Narcís-Jordi Aragó, en el núm. 271 de la Revista de Girona, recordava el seu pas per la ciutat en un article que titulava La murga d'Armando Murga i entre altres aportacions escrivia: “Per acabar-ho d'espatllar, el senyor Armando Murga era un franquista acèrrim i irreductible, quan ja feia mesos que Franco era mort: el país evolucionava a marxes forçades i ell es mantenia fidel als orígens i a les caducades essències.” Explico la història d'aquest tardofranquista perquè a Llagostera, el mateix 1976, el G.E. Bell-Matí vam organitzar les conferències de les terceres vies amb la participació de Miquel Roca (CDC), Josep Pallach (PSC-R), Macià Alavedra (Esquerra Democràtica) i Jesús Salvador (PSC-C). El governador civil va prohibir les de Josep Andreu Abelló (ERC) i Jordi Solé Tura (PSUC), perquè aquests partits no estaven legalitzats. Davant el rebombori que es va aixecar, el dia que va venir Miquel Roca va escriure al Llibre d'Or del grup: “Esperant que la propera vegada pugui parlar sense haver d'increpar cap governador, i sobretot que no es digui Armando Murga (4-6-1976).” Aquest Roca és el mateix que ara afirma que la justícia és igual per a tothom, de la mateixa manera que prohoms de la Transició com Juan Luis Cebrián o Alfonso Guerra defensen l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Són molt greus, les declaracions del president de Prisa, quan afirma amb tota la petulància que “el dret a decidir no existeix”. Cebrián vol suspendre el govern de la Generalitat, el seu president, la presidenta del Parlament i els càrrecs que facin falta. Aquestes declaracions sense precedents i que el situen en la galeria de personatges sinistres contra Catalunya, les ha fet al diari El Mundo, i la periodista, que el qüestiona pel seu passat franquista, no li demana aclariments sobre aquestes afirmacions. Murga era un franquista practicant. Cebrián és un totalitarista emmascarat de demòcrata que té un cinisme que fa avergonyir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia