Opinió

Keep calm

Londres 1- Madrid 0

Els paral·lelismes entre Escòcia i Catalunya són cada vegada més evidents: les enquestes i els governs determinats a posar urnes

Els escocesos volen repetir el referèndum d'independència. Alguns perquè han vist que les promeses del govern britànic per esgarrapar vots per al no durant la campanya del 2014 no s'han acomplert, i se senten enganyats. D'altres perquè veuen que, per culpa de formar part de la Gran Bretanya, han quedat exclosos de la Unió Europea (els escocesos van votar majoritàriament en contra del Brexit i a favor, per tant, de romandre a la UE). I d'altres perquè consideren, simplement, que les circumstàncies en aquests tres anys han canviat i que el resultat del referèndum d'independència va ser tan ajustat (44,7% pel sí i 55,3% pel no) que val la pena tornar a demanar l'opinió a la gent.

Igual que en el cas català, les enquestes diuen que la majoria d'escocesos estan a favor de fer el referèndum i guanyen els que pensen que el govern escocès l'hauria de poder convocar sense demanar permís al Parlament britànic. Només un 35% consideren que Westminster hauria de tenir veu en la decisió sobre un nou referèndum d'independència.

La primera ministra escocesa Nicola Sturgeon ja ha escrit una carta a la primera ministra britànica Theresa May per explicar-li la seva voluntat de convocar els ciutadans a les urnes i li demana pactar les condicions, tal com van fer Salmond i Cameron. De la mateixa manera, Puigdemont i Junqueras han demanat a Rajoy poder seure a negociar, disposats a parlar de tot i pactar, si cal, data i pregunta. Una altra similitud: Sturgeon ha dit que encara que el govern britànic no vulgui negociar, està decidida a tirar el referèndum endavant igualment. El mateix que ha fet Puigdemont.

Els paral·lelismes entre Escòcia i Catalunya són cada vegada més evidents: els mateixos resultats a les enquestes ciutadanes i els mateixos governs determinats a posar les urnes encara que el govern estatal no ho accepti. Ara caldrà veure si Madrid respon igual que Londres, i tot fa pensar que Londres tornarà a guanyar per golejada el partit de la cultura democràtica. De moment, Londres els porta un referèndum d'avantatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia