Opinió

LA GALERIA

Consells per a rics

Si vostè s'ha fet ric en quatre dies, li convé llegir aquest paper. Però, si és pobre, més val que no continuï: plegui el diari i deixi'l allà on l'ha trobat

Com a títol era massa llarg, però adverteixo que es tracta de consells per a rics que s'hagin enriquit ràpidament (com ho han fet, no cal gaire esforç per esbrinar-ho, és el nostre pa de cada dia). Si vostè s'ha fet ric en quatre dies, li convé llegir aquest paper. Però, si és pobre, més val que no continuï: plegui el diari i deixi'l allà on l'ha trobat.

Senyor ric: és molt més difícil que li perdonin la fortuna que té, que no pas li ha costat la forma d'acumular-la. Com que vostè és un mestre en l'art de fer diner fàcil, li donaré uns petits consells perquè la gent cregui que el seu calé pot arribar a ser legal. Minimitzi sistemàticament els seus privilegis: digui arreu que té la mansió en ruïnes, que el seu Jaguar no carbura prou bé, que les joies de la seva esposa són falses, que les seves propietats es cremen cada dos anys. Insisteixi en el deteriorament patrimonial: que li és difícil renovar els tres mil metres quadrats de teulades, que els seus jardins es degraden inexorablement, però no digui mai que té criada: parli sempre d'una senyora que ve a ajudar la seva. Durant els caps de setmana, posi's texans ronyosos, una camisa estreta i sabates amb mitja sola afegida. Quan surti del Ritz, del Zalacaín o del Palace, vagi a fer un got de vi negre en alguna taverna, i faci's notar. Digui al seu xofer que amagui la gorra, faci'l seure al seu costat i agafi vostè el volant. Estrenyi cordialment sempre la mà de tothom i posi més cara de satisfacció com menys conegui a qui saluda. Quan evoqui amics influents, oblidi sempre títols, càrrecs i categories. Una vegada a l'any, i quan li preguntin com viu, digui que té dona, criatures, sogra i dues cunyades a casa. Malparli sempre de la intolerable pressió fiscal que ens amarga la vida, perquè és una bona manera (indirecta però eficaç) d'entrar en la gran comunitat de ciutadans emprenyats. Si passa les vacances en el seu iot, miri d'obtenir prospectes turístics estil “Vuit dies a Punta Cana per dos-cents euros” i porti'ls a la butxaca de l'americana, procurant que sobresurtin. Res hi fa si no hi creu, però parli sempre de la seva passió per ajudar marginats i desvalguts. I si s'ha ficat en política, digui que és per servir el país i la seva gent; el tindran per un bandarra però, socialment, hi guanyarà molt. Perquè es demostra cada dia que la cosa funciona així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia