Opinió

opinió

Millorem la percepció de la Xina

La darrera cosa que desitja el Banc Central Europeu és tensar les condicions financeres

Les dificultats de l’administració de Trump per implementar les mesures d’estímul promeses, la caiguda del preu del petroli i de la inflació i els dubtes sobre la capacitat de la Reserva Federal per continuar apujant els tipus d’interès, alhora que redueixen la mida del seu balanç, han contribuït al fet que la rendibilitat del deute americà es mantingui en nivells relativament baixos, cosa que afavoreix que es mantingui la pressió sobre el dòlar i la millor evolució dels mercats emergents, que en aquest any sobrepassen un 10% en borsa els desenvolupats.

Entre els emergents, el 2017 destaca la Xina, que puja per sobre del 20% un cop dissipats els riscos, tant per valoració com per flux de notícies. En contra del que s’esperava inicialment, la desacceleració del sector immobiliari i del creixement del crèdit no han suposat un llast per a la borsa. Les últimes dades macroeconòmiques publicades allunyen el temor a una desacceleració brusca. A l’octubre tindrà lloc el comitè quinquennal del politburó, en què el president Xi JimPing buscarà consolidar el seu lideratge i marcar les directrius econòmiques per als propers anys.

L’economia xinesa és molt dirigida, però la bona marxa del país deixa marge de maniobra per tractar de continuar frenant el creixement del crèdit mitjançant una regulació més restrictiva i repunts puntuals en l’interbancari. És poc probable que es permeti cap desviació significativa o canvi brusc en l’evolució econòmica abans del comitè. La situació financera de les empreses estatals continua sent un problema, però el govern encara disposa d’eines per controlar-ho.

Quant a la valoració relativa, l’índex borsari xinès cotitza més atractiu tant en termes de PER com en P/VC, amb descomptes clars superiors al 20% respecte a les seves mitjanes històriques. Pel que fa als beneficis, les expectatives de consens són menys exigents en el cas de la Xina que en altres països emergents i veiem menys riscos de revisions a la baixa. Amb això, reforcem la nostra visió positiva per als mercats emergents contra els desenvolupats, i millorem la nostra visió per a la Xina.

El Banc Central Europeu (BCE) no va sorprendre en la reunió de dijous passat i va mantenir la política monetària inalterada. El seu president, Mario Draghi, va tractar de tranquil·litzar els mercats dient que l’última cosa que desitja el banc emissor és tensar les condicions financeres. El seu comunicat no va registrar modificacions en relació amb els anteriors i es va mantenir la referència al fet que els tipus estaran en els actuals nivells fins ben acabat el QE, deixant la porta oberta a ampliar o estendre aquesta disposició en la mesura que calgui.

Finalment, Draghi va advertir que hi va haver unanimitat entre els membres per no fixar una data per al canvi de QE, però va comentar que aquesta decisió es prendrà a la tardor (creiem que serà al setembre). No es pot descartar que, si l’euro es continua enfortint, els membres del BCE hagin de donar encara més dovish en les pròximes aparicions.

Quant a l’anàlisi econòmica, el BCE ha insistit que els riscos sobre el creixement estan equilibrats i que la recuperació està sent més generalitzada. Pel que fa a la inflació continuen sent optimistes, en el sentit que anirà convergint cap a l’objectiu, però que el BCE haurà de ser molt pacient per veure la materialització d’aquesta expectativa. Cal destacar que, segons les últimes estimacions de l’Autoritat Monetària, l’objectiu del 2% no s’aconseguiria ni tan sols el 2019.

Amb tot, els comentaris de Draghi no aclareixen dubtes i deixen tota la feina per fer fins després de les vacances, cosa que tampoc està tan malament, ja que s’agraeix un descans dels bancs centrals. Mentrestant, les presentacions de resultats, amb les cotitzacions a dalt de tot, poden ser més un risc que una oportunitat, que combinat amb l’estacionalitat dels mercats a l’estiu, que solen tenir un comportament baixista, ens porta a seguir recomanant prudència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia