Opinió

A la tres

Justícia jutjada

“La partida, amb cartes marcades a l’Estat, s’espera que es resolgui a Europa. Llarena n’és conscient

Mireia Boya li va dir al jutge Pablo Llarena que creu que la sentència del judici per l’1-O ja està escrita. “El judici serà una pantomima política, el judici de veritat serà a instàncies internacionals”, va advertir l’exdiputada cupaire dimarts abans que el magistrat del Suprem li demanés si preferia que la processés per rebel·lió, en comptes de desobediència. La sensació és la que es va atrevir a expressar en veu alta Boya: el guió està escrit. Tant el judicial com el de les institucions espanyoles. O és que algú tenia el més mínim dubte que el Tribunal Constitucional admetria a tràmit el recurs del govern espanyol i suspendria la reforma de la llei de la Presidència per impedir la investidura de Carles Puigdemont? Tampoc hi havia escletxa d’incertesa sobre l’acceptació dels recursos dels processats. El Suprem els desestima tots. Els fets, sobre el previst.

No hi ha espai per a la improvisació en una pel·lícula construïda per les institucions estatals que, en el final que té al cap, acaba amb els que ha apuntat com a líders de la suposada i mai demostrada –per inexistent–rebel·lió catalana a la presó. Hi ha voluntat exemplificadora per als qui en el futur gosin desafiar Espanya. Qui no s’hi pensaria dues vegades amb polítics a la presó i altres a l’exili?

L’independentisme ja ha passat mentalment pantalla d’aquesta justícia espanyola i es concentra, com deia Boya, per a la seva defensa a les instàncies internacionals. Josep Rull desistia dimecres de comparèixer al Suprem i justificava l’apel·lació a l’alt tribunal únicament “per anar amb més arguments a Estrasburg”. La partida, amb cartes marcades a l’Estat, s’espera que es resolgui a Europa. N’és conscient fins el mateix Llarena. El magistrat, que ha mantingut el delicte de rebel·lió per als principals líders d’un procés en què la justícia espanyola és l’única que aprecia violència, s’autoesmena en la darrera resolució de processament. I obre la porta a rebaixar l’acusació de rebel·lió a sedició o conspiració per a la rebel·lió. Perquè Europa també jutjarà la justícia espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia