Opinió

LA GALERIA

El genuí Damià Escuder

L’exposició fa justícia a un dels gironins més il·lustres del segle XX i més desconegut pel gran públic

Un dels actes més rellevants de Fires, potser massa poc conegut, és l’exposició que s’inaugura cada any al Museu d’Història de Girona, que ara dirigeix Sílvia Planas Marcé. Si el 2017 es va presentar la magnífica exposició El desig de viure i escriure, dedicada a Prudenci i Aurora Bertrana, dissabte passat es va inaugurar Damià Escuder, totes les vides, una mostra comissariada per M. Lluïsa Faxedas i dissenyada per 3carme33 de Sílvia Musquera i Pep Canaleta, que ve a fer justícia a un dels gironins més il·lustres del segle XX i més desconegut pel gran públic. Artista, poeta, filòsof, químic, místic, còsmic, guru, mestre, hippy, llibertari, pacifista, cristià, budista, català..., són alguns dels qualificatius que se li poden atribuir, però n’hi ha molts més. La primera persona que em va parlar d’en Damià va ser l’Enric Marquès, però no m’hi vaig arribar a relacionar. Eren els temps de l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona, de la qual van ser membres fundadors. En Damià també formava part de l’Assemblea de Catalunya i era dels que pensaven que no s’havia d’haver dissolt. Només havíem coincidit pel carrer, amb el seu posat esperitat, els ulls que sobresortien i la barba i els cabells roigs arrissats, a mig camí entre Van Gogh i Bukowski. Una prova de la complexitat de la seva figura és que a la inauguració del dia 27 hi van assistir, molt discretament això sí, Jordi Pujol i Marta Ferrusola, i quan tothom feia cap a dinar, Pau Riba amb la seva companya. Damià Escuder havia tingut amistat amb tots dos. Detingut pels fets de Palau del 1960, va ser interrogat i torturat. El 1962, arran de la vaga de La Maquinista, va ser empresonat pel fet de ser membre del FOC. En aquells temps va conèixer Pujol. A finals dels seixanta, Pau Riba, Jaume Sisa i altres joves de la contracultura catalana el tenien de referent, ja que l’artista i filòsof gironí va ser un precursor de la cultura hippy i de l’àcid lisèrgic, i se’l considera un dels introductors de l’LSD. Va viure en comunes i també va ser pioner a Eivissa i Formentera.

Al voltant de la mostra es farà un cicle de conferències a càrrec de Joaquim Nadal, Jaume Vidal, Xevi Planas i Berta Meneses, i una taula rodona amb companys i amics d’en Damià. Hi haurà visites comentades i dos concerts, un d’acústic, a càrrec de Pau Riba, i un de música sufí, amb el grup Aslan. Abans de cloure’s l’exposició, el 10 de març del 2019, es presentarà el catàleg. No us ho perdeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia