Opinió

LA GALERIA

Les causes petites que són grans

Si una idea defensa Jordi Planas, és que davant l’adversitat (l’extrema dreta o el capitalisme) no hem de llançar mai la tovallola

Cada any per aquestes dates fem un cafè i una llarga xerrada amb en Jordi Planas, l’ànima, l’esperit i la veu a casa nostra de l’Agenda Llatinoamericana. Aquest “anuari d’esperança dels pobles del món” va néixer l’any 1992 gràcies a José Maria Vigil i Pere Casaldàliga. La conversa amena i plural sempre acaba derivant cap al món llatí que el fascina: Nicaragua, Veneçuela, Hondures... Quan pot hi fa una escapada i té retingut en la mirada el desastre que es viu a Haití, una de les seves darreres visites. En Jordi s’entrevista amb mandataris, amb alts càrrecs eclesiàstics i amb qui faci falta, per vendre les bones virtuts de l’Agenda, aquí i al Perú. No defalleix mai, és irreductible com els gals d’Astèrix i Obèlix, i si una idea defensa Jordi Planas, és que davant l’adversitat (posem-hi l’ascens de l’extrema dreta o el capitalisme desenfrenat) no hem de llançar mai la tovallola. L’Agenda és una “antologia de solidaritat i creativitat”, i una eina pensada com un instrument pedagògic per a comunicadors, educadors, animadors de grups d’alfabetització... i un dels seus signes d’identitat és el caràcter aconfessional i macroecumènic. Es distribueix almenys a 25 països, i se’n fan edicions en castellà, anglès, portuguès, italià i català. A cada edició, es tracta un tema en profunditat, una gran causa: el diàleg de cultures i el de religions, la democràcia, la crisi climàtica, els drets humans, la igualtat de gènere, etc. Però aquesta vegada es fa una mirada cap endins “en el nostre interior, sota l’estora, en la vida privada...” amb l’objectiu de reflexionar i examinar la coherència en allò petit, i els canvis i transformacions que hem experimentat nosaltres i la societat, que també poden comportar una nova etapa en l’Agenda, ara que s’acosta el trentè aniversari. La Llatinoamericana disposa d’un ampli ventall de col·laboradors, la majoria dels quals han participat en anteriors edicions, com ara els defensors de la teologia de l’alliberament Leonardo Boff, Frei Betto o els mateixos Casaldàliga i Vigil, i també catalans implicats en solidaritat i cooperació com Arcadi Oliveras, Joan Surroca o Ramon Salicrú, i presència gironina amb Sònia Cervià, Ester Costa, M. Dolors Puigdevall, Dolors Terrades, Miquel Güell, Enric Ramionet i Jordi Pujadas, que és el coordinador de l’edició catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia