Opinió

De set en set

Catalunya i el món

Edicions 62 ha publicat recentment una Història mundial de Catalunya, dirigida pel professor Borja de Riquer. El llibre, que en les primeres setmanes de venda ha assolit un èxit remarcable, segueix el model de la Histoire Mondiale de la France (2017) dirigida per Patrick Boucheron.

L’equip que ha coordinat Borja de Riquer ha ordenat els materials en nou grans apartats que segueixen les etapes convencionals dels períodes històrics des de la prehistòria fins als temps contemporanis, cadascun amb un subtítol suggeridor per tal d’orientar el lector des de l’índex mateix en el contingut i les característiques de l’obra. A partir d’aquest esquema s’han triat cent vint-i-quatre dates-esdeveniments, que s’han encarregat a 98 especialistes. La tria no configura una història completa de Catalunya, sinó que tracta de subratllar aquells episodis que ajudin a reforçar una dimensió universal directa o connexions universals de la història de Catalunya.

La tria és Catalunya endins i Catalunya enfora, fets universals que han tingut el seu impacte concret a Catalunya o fets ocorreguts a Catalunya i que són el reflex d’esdeveniments universals amb el seu impacte aquí. Els episodis seleccionats es presenten “en forma de narracions senzilles i rigoroses”, en paraules del mateix Riquer, que han estat redactats “per especialistes molt qualificats científicament en cada època i matèria”.

És una obra àgil, senzilla, entenedora, innovadora, que tracta de defugir la temptació de la introspecció autocomplaent i que en canvi ens posa davant del mirall de la història del món. Seguint les petjades traçades successivament per Jaume Vicens Vives, Pierre Vilar i Josep Fontana, aquest llibre ens fa evident “com Catalunya ha estat, i és, un país variat, passadís i cruïlla de mestissatges”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia