Opinió

Full de ruta

El petit ha de salvar el gran

Abans no quedi tot en mans públiques, l’hospital de Reus desviarà 3,1 milions d’euros del fons del de Móra d’Ebre per tapar el seu dèficit

Fa trenta anys que es va inaugurar l’hospital de Móra d’Ebre, un equipament esperadíssim que dona servei a tres comarques eminentment rurals i amb moltes carències sanitàries: la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta. No cal dir que la seva obertura va ser cabdal per evitar els llargs desplaçaments buscant atenció sanitària que fins aquell any 1988 havien de fer els ciutadans d’aquesta part del país. La peculiaritat va ser que, tot i ser un equipament de titularitat pública, la gestió va passar a mans de la societat Gecohsa, la qual posteriorment es va integrar al grup Sagessa de gestió sanitària, el mateix que gestiona l’hospital Sant Joan de Reus. De fet, l’hospital de Reus va ser l’embrió de Sagessa i la totalitat de la seva composició accionarial havia estat d’Innova, una entitat pública empresarial local, les participacions de la qual eren propietat de l’Ajuntament de Reus. Fa uns dies la Generalitat va anunciar que assumirà tant la gestió del deficitari hospital de Reus com la de l’hospital de Móra d’Ebre a través d’una societat pública administrada per CatSalut i sobre la qual en tindrem més detalls aquest gener. Comencem a respirar millor. El problema és que abans no quedi tot en mans públiques, l’hospital de Reus desviarà 3,1 milions d’euros del fons del de Móra per tapar el seu dèficit. Fa dos anys ja van treure 4 milions de l’hospital riberenc. No pot ser que el petit hagi de mantenir i salvar el gran. Espatllar-ne un per arreglar l’altre. Ni tampoc que l’equipament de Móra hagi estat gestionat per l’Ajuntament de Reus, que prou feina té gestionant la seva ciutat i comarca per haver de mirar més enllà. Qui hauria d’haver estat receptor ha estat, en els darrers anys, el que ha hagut de pagar els mobles de la casa gran. Esperem amb candeletes que aquest gener ens concretin com serà la nova gestió de tots dos hospitals, que a Móra es posi fi a la dependència històrica de Reus per prendre qualsevol decisió i que de cap manera no buidin la caixa de l’hospital de Móra d’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia