Opinió

Full de ruta

El VAR

L’àrbitre del VAR del rugbi explica el que ha vist i el públic pot escoltar-ho, en directe. El VAR en la lliga funciona, però pot millorar

La Lliga espanyola ha incorporat aquesta temporada el VAR, el Video Assistent Referee, o àrbitre assistent de vídeo. Aquest sistema, que l’any passat va evitar 52 errors greus dels àrbitres en la lliga italiana o que va situar l’encert arbitral en el mundial de Rússia de l’estiu en un extraordinari 99%, s’està demostrant un èxit, tot i que, obviament, no ha eliminat la polèmica, ja que aquesta és intrínseca al futbol. De fet, en la darrera jornada es va produir una d’aquestes polèmiques, quan el porter de la Real Sociedad Rulli va tirar a terra el davanter del Real Madrid Vinicius en un penal de llibre. L’àrbitre no el va xiular. I el VAR, tampoc. I per què no el va xiular el VAR si una de les raons de ser és evitar errors dels àrbitres? Doncs perquè l’autoritat sobre el camp és de l’arbitre que hi ha a la gespa, i si aquest interpreta una jugada, el VAR no la pot reinterpretar. En el partit del cap de setmana passat, l’àrbitre va senyalar clarament la pilota interpretant que el porter l’havia tocat i, per tant, va deixar el VAR sense arguments. El mateix, sense tanta polèmica, va passar en el partit de la copa entre el mateix Real Madrid i el Leganés. L’àrbitre va xiular un penal més que justet, però ho va fer amb tanta vehemència que el VAR tampoc va respirar.

El VAR funciona, fa el futbol més just. Però, és millorable? Veient el darrer i històric, per la derrota dels All Blacks, Irlanda-Nova Zelanda de rugbi queda clar que sí. El primer assaig dels del trèvol era dubtós i l’àrbitre va demanar l’ajut del VAR –en el rugbi es diu TMO, Television Match Official. L’àrbitre del VAR i el de camp van comentar la jugada mentre la revisaven al monitor a peu de camp i, oh sorpresa!, el públic va poder escoltar la conversa en directe. Brillant! Per què, aquí, no es pot escoltar l’àrbitre del VAR mentrediu al de camp el que veu?, per què no s’escolta quan discuteixen sobre el reglament? o quan, simplement, el de camp assegura que ell ho ha vist diferent i fa prevaler la seva opinió? Els crítics asseguren que això alentiria el joc. Potser sí, però el futbol seria més just amb l’esforç d’un equip i de l’altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia