Editorial

Una desfeta que va més enllà de May

El resultat de la votació d’ahir al Parlament britànic, en què la cambra va rebutjar l’acord a què havia arribat Theresa May amb la Unió Europea per materialitzar el ‘Brexit’, suposa una veritable humiliació per a la primera ministra, que queda suspesa en la corda fluixa. Però la rotunda votació en contra d’un acord que possibilitava una sortida ordenada de la Gran Bretanya de la UE pot sumir el país, a més, en una profunda incertesa amb la crisi política més important que probablement viu el Regne Unit des de la Segona Guerra Mundial. L’aclaparadora majoria en contra de l’acord del ‘Brexit’ en què 432 diputats van votar-hi en contra, entre ells una part important dels ‘tories’, el partit de la primera ministra, contra només 202 vots favorables, deixa May en una situació de debilitat extrema per reconduir la situació.

Theresa May afrontarà ara una moció de censura presentada pel líder de l’oposició laborista, Jeremy Corbin. La votació del ‘Brexit’ no necessàriament ha de ser mimètica. May té alguna possibilitat de resistir perquè no tots els diputats afins que han votat en contra li retiraran la confiança malgrat tot. Però tot i la capacitat de resistència que ha demostrat May, el revés d’ahir deixa el seu lideratge molt tocat. La UE pot ajornar la sortida del Regne Unit més enllà del març fins la composició del nou Parlament europeu. Però difícilment el pacte actual obtindrà grans modificacions. Per la qual cosa, sense acord vigent per deixar la UE i amb un lideratge a Londres en relleu o molt debilitat, tot indica que britànics, però també la resta d’europeus, hauran d’afrontar una situació històrica molt complicada i que pot comportar un caos nefast: el ‘Brexit’ dur, sense matisos, amb duríssimes conseqüències econòmiques i socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia