Editorial

Eleccions el 28 d’abril

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat el seu fracàs, posant fi a la legislatura i convocant eleccions generals per al proper 28 d’abril. El líder del PSOE va construir una majoria parlamentària per guanyar la moció de censura contra Mariano Rajoy i accedir al poder, però vuit mesos després no ha demostrat tenir ni els arguments ni la determinació necessària per conservar el suport dels partits independentistes catalans i, amb ell, la majoria suficient per impulsar el seu mandat amb uns pressupostos propis.

No era l’única alternativa. La dreta política i mediàtica fa mesos que ha enterrat la legislatura i demanava eleccions cada dia, però la manifestació de diumenge passat a Madrid en aquest mateix sentit (“«¡Elecciones ya!»”) no va ser precisament un tsunami. Sánchez podia haver optat per governar amb pressupostos prorrogats i guanyar temps, però ha preferit convocar eleccions, perquè és el que més li convé a ell i al seu partit, perquè les enquestes diuen que el PSOE guanya i el PP cau i perquè el seu objectiu, legítim, és sortir reforçat per afrontar un mandat amb cara i ulls.

Aquestes eleccions són un símptoma de la crisi d’Estat amb Catalunya. Sánchez va arribar primer al Congrés parlant de la plurinacionalitat i, després, a La Moncloa reivindicant una solució política, no judicial, al conflicte amb Catalunya, però ha estat incapaç d’avançar en aquesta direcció amb fets, propostes o gestos, més enllà d’unes partides pressupostàries d’execució tan incerta com les dels governs de Rajoy, Zapatero, Aznar o González. Els barons del PSOE, temorosos de l’efecte Andalusia, i el tripartit de dreta que reclama liquidar l’autogovern català, li han marcat un terreny de joc cada cop més petit i el seu full de ruta ha fracassat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia