Opinió

Full de ruta

Tres dies a la presó

Nierga explica que malgrat tot aquest ambient advers, la calidesa que li transmetia Cuixart li feia oblidar el lloc on es trobaven

En els primers dies que va passar a la presó de Soto del Real, i d’això ja en fa més de 580, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, devia estar capficat per haver de viure injustament en un ambient hostil com aquell. Però una de les coses que més l’obsessionaven era la imatge esbiaixada que donaven d’ell les televisions espanyoles –que eren les úniques que hi podia veure. Per la pantalla hi veia un Jordi Cuixart que ni li agradava al Jordi Cuixart real. D’aquí va sorgir la idea de fer un llibre on es pogués mostrar sense filtres ni manipulacions ni mala fe. Així ho va explicar fa uns dies a Tarragona Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, en la presentació del llibre que en va resultar d’aquella idea: Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs, publicat per Rosa dels Vents, que recull les converses que va mantenir la periodista Gemma Nierga amb Cuixart durant tres trobades a la presó de Lledoners (on havia estat traslladat), mantingudes entre finals de novembre i finals de desembre del 2018. Entrevistes taponades pel vidre del locutori que s’interposava entre tots dos. Només a la darrera sessió, quan s’havien d’intercanviar uns papers, un funcionari que devia estar de bon humor els va obrir una petita finestreta i entrevistat i entrevistadora es van poder tocar els dits. Res, només fregar-los. Nierga explica que malgrat tot aquest ambient advers, la calidesa que li transmetia Cuixart li feia oblidar el lloc on es trobaven. En el llibre, Cuixart hi explica els seus orígens familiars, la trajectòria professional (als 28 anys va crear la seva empresa) i la seva tasca com a directiu d’Òmnium i reflexiona sobre els fets del setembre i l’octubre del 2017. A Tarragona, en la presentació del llibre, un dels assistents, el regidor d’ERC Xavi Puig, que primer va valorar l’actitud dels presos davant del tribunal, li va preguntar a Mauri què creu Jordi Cuixart que hem de fer, ara, com a país? Mauri li va respondre que hi ha una cosa que manté ferma: que quan els drets són vulnerats, toca defensar-los i exercir-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia