Opinió

LA CRÒNICA

El poble ha guanyat

En l’última crònica, parlava de pactes municipals. Els dividia en pactes naturals, pactes antinaturals i pactes immorals. Un cop vist el resultat, hi ha hagut pactes de tota mena. També d’immorals. A les comarques de Girona, JxCat ha pactat almenys en vuit municipis amb els socialistes. ERC ho ha fet en tres. Els casos més emblemàtics són el de Figueres, amb ERC-PSC; a Cassà de la Selva, JxCat més el PSC; a Llançà, JxCat més el PSC, i el fracassat pacte de Santa Coloma de Farners.

Analitzem el cas de Santa Coloma de Farners. ERC guanya en vots i regidors (6). El dijous 13 de juny es fa públic el pacte entre JxCat, Ind. Selva i el PSC. Sumen 9 regidors i majoria absoluta. Deixarien ERC i la CUP a l’oposició. Davant aquesta situació, al vespre nit del divendres 14 de juny, el president Quim Torra truca a ERC a JxCat i a Ind. Selva perquè replantegin el pacte que han fet i pactin entre ells. Tot va ser inútil. El pacte amb els socialistes continuava ferm, el poble s’ho mirava astorat. Molts convergents de tota la vida no s’ho podien creure. La gent d’ERC, la CUP, Òmnium, l’ANC... estaven indignats, dolguts i decebuts. I arribem al ple del dissabte 15 de juny. La sala de plens estava plena de gom a gom i molta gent a fora i a les escales. Es constitueix la mesa d’edat que, ai las, correspon a dues regidores de la CUP: la presidenta de la mesa és la Sylvia Barragan, acompanyada de la Ivet Casadevall. Juren la Constitució per imperatiu legal i molt més. La Ivet Casadevall amb el puny enlaire. La mesa crida els regidors electes per ordre alfabètic. Els de la CUP i ERC eren aplaudits fortament i escridassats pel públic assistent els de JxCat, el PSC i Ind. Selva. La cridòria i els insults cap a uns d’ells i els aplaudiments als altres van anar augmentant. Pràcticament no es va deixar parlar la Susagna Riera, ni el Pep Prat ni la Bea Ventura. La foto dels empresonats i els exiliats era exhibida per una bona part del públic. Els crits de “Fora, fora, fora i 155, 155” eren constants. La presidenta de la mesa va deixar intervenir diverses vegades els assistents. Allò era irrespirable. Així el ple no podia continuar. La cara de tots els regidors era de preocupació. Tots van quedar astorats quan la germana del president Torra i la seva cunyada van despenjar el quadre del president. La majoria, aixecats dempeus, aplaudien. Aleshores, la regidora d’ERC Carme Dilmé demana la paraula i proposa ajornar el ple. Així no es podia continuar. El secretari diu que és possible i legal ajornar-lo. Després de dues votacions, s’acorda que el ple es reprendrà a les 10 del vespre del mateix dia 15.

Hi vaig anar mitja hora abans. Ja no vaig poder entrar a la sala de plens. Més de 200 persones eren a la plaça de l’Ajuntament, anomenada ara 1 d’Octubre. Quan es fa públic el nou pacte, JxCat, ERC i Ind. Selva, amb el repartiment de l’ alcaldia entre Riera i Martí, la plaça esclatà en un fort aplaudiment. La gent de l’ANC, Òmnium, la CUP, ERC i Independents de la Selva aplaudien amb cara de satisfacció el nou pacte. El poble ha guanyat, deien. Han perdut, però, els que movien els fils des de no se sap on.

Des d’ aquesta crònica, felicito en Pep Prat per haver trencat el pacte i haver-se afegit al nou. Tots junts faran bona feina. Sense cap mena de dubte. Amb el nou pacte, el poble ha guanyat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia