Editorial

Luxemburg, un abans i un després

La intervenció del Tribunal Europeu de la Unió Europea situa el conflicte que manté Catalunya amb l’Estat espanyol en una nova dimensió. El govern espanyol, de tots els colors, i alguns dirigents de la UE han volgut sostenir la idea que aquest era un afer intern de l’Estat. Però la introducció en l’àmbit de l’anomenat Tribunal de Luxemburg de la causa d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats vetats pels poders estatals confirma l’abast europeu de la qüestió. I el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU que exigeix l’alliberament dels presos polítics amplifica l’abast a una esfera totalment internacional.

El Tribunal de Luxemburg tindrà una influència considerable en el desenvolupament del conflicte. Per suposat que l’independentisme català prendrà les seves decisions i que la lluita en defensa dels drets fonamentals, tant individuals com el col·lectiu que suposa l’autodeterminació, és una feixuga i dura tasca contra la repressió, que en cap cas s’aturarà. Però la disposició de Luxemburg sobre els tres eurodiputats marcarà un cert camí a seguir per al moviment independentista i republicà català. Entre altres coses perquè serà el primer pronunciament real d’una institució europea fonamentat en elements jurídics de la UE. Fins ara tot el que havíem tingut eren lectures esbiaixades de la legislació europea. I el rebuig de les mesures cautelars en cap cas pot augurar quina serà la resolució en el tema de fons. Luxemburg no avalarà ni rebutjarà el dret a l’autodeterminació dels catalans però hi ha pocs dubtes que hi haurà un abans i un després del seu pronunciament –i marcarà jurisprudència per a altres països– sobre quins són els límits a la UE dels drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia