Opinió

la crònica

Torna Convergència

Dins del món exconvergent (PDeCAT, Crida, JxCat, Puigdemont, Mas...) fa 4 o 5 anys que, a cada contesa electoral, demanen llistes unitàries. “Hem d’anar junts”, diuen. “L’ independentisme, si va separat, perd”. Ells volen llistes unitàries tant si són eleccions al Parlament, com si són al Congrés dels Diputats, a Europa o a les municipals, especialment a Barcelona. Pels exconvergents, llistes unitàries vol dir anar junts amb ERC. Mai hi volen afegir la CUP. Però resulta que, tant la CUP com ERC, sempre han dit que és millor anar en llistes separades i, després, configurar una unitat d’acció de l’independentisme. L’única vegada que han anat en llistes conjuntes va ser el 2015. ERC no ho volia, però el president Mas va amenaçar de no convocar eleccions si no anaven junts. Algú s’ha preguntat mai per què en les eleccions del 2010, del 2012 i en les municipals del 2015 Convergència mai va demanar anar junts amb ERC? Doncs perquè aleshores Convergència guanyava i, per tant, no necessitava ningú. A partir del 2015, les enquestes donaven uns resultats molt més ajustats. I a partir del 2017 totes eren favorables a ERC. Pel que fa als resultats de les eleccions, en algunes ha estat així i en d’altres no. Però el que és totalment segur és que, actualment, els vots dels exconvergents, tant en les eleccions espanyoles com en les municipals, i fins i tot en les del Parlament català, han minvat clarament en favor d’ERC.

Quan es parla d’anar junts a les eleccions, realment què volen dir? Vol dir tenir un programa únic i uns objectius compartits? En les eleccions municipals vol dir tenir els mateixos projectes per al poble o la ciutat? No ho podrem saber mai, perquè no han anat junts. Per cert, a Catalunya, en les municipals, per primera vegada ERC ha guanyat en vots.

Però, un cop vistos els resultats i els pactes postelectorals, tant als ajuntaments com a les diputacions i als consells comarcals, es veu que no es comparteixen ni objectius ni programes. JxCat ha preferit pactar amb els socialistes en moltes més poblacions de les que ho ha fet ERC. A les comarques gironines, JxCat ho ha preferit als consells comarcals de l’Alt Empordà, el Ripollès i la Selva. A les tres comarques, els consellers de JxCat i d’ERC estaven molt igualats. Es podien fer consells comarcals totalment independentistes, però JxCat ha preferit pactar amb els socialistes abans que amb ERC. I llavors diuen que volen anar junts. Junts per què? Sisplau, no parleu mai més d’ anar junts a les eleccions. A cap. Mai més. És trist, però per aquest camí no anem a la independència, ni a la República, ni a enlloc. Ara m’acabo d’assabentar que a la Diputació de Barcelona JxCat ha pactat amb el PSC i no només hi ha pactat, sinó que els han donat la presidència. D’això, però, ja en parlarem a la pròxima crònica. Sembla que ha tornat la Convergència de sempre. Sisplau, no parleu mai més ni d’independència ni de República. No sou creïbles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia