Opinió

A la tres

Coali...què?

“Primer govern de coalició a l’Estat. Quina poca tradició democràtica, i quina absència de propostes per a Catalunya

Més de 40 anys de redreçament democràtic i l’Estat espanyol encara no ha tingut cap govern de coalició. El PSOE i Podem s’encaminen cap a una entesa entre els dos grups parlamentaris que, amb les abstencions de bona part dels partits independentistes i regionalistes, permetria a l’esquerra accedir a La Moncloa si obté dijous, en la segona votació –avui hi ha la proposta de programa i demà, la primera votació de la investidura–, més vots afirmatius que negatius. La tardança a establir pactes i coalicions diu ben poc de la tradició democràtica de l’Estat i dels seus dos partits majoritaris, que s’han alternat en la governança. A Europa hi ha mitja dotzena més de governs monocolors i fins a una vintena de coalició. Significatiu del que és entendre i aplicar la diversitat ideològica. Dos mesos després de les eleccions autonòmiques, encara hi ha quatre autonomies sense pacte de govern: Madrid, Navarra, la Rioja i Aragó, sense anar més lluny.

A escala estatal, els ha costat entendre el missatge del 26-M, que l’electorat preferia un pacte d’esquerres per impedir el tripartit de dretes. Sovint s’ha optat per repetir eleccions en lloc d’explorar acords, com en l’últim triomf de Rajoy, que va acabar amb la moció de Sánchez, l’única censura que ha reeixit.

Sánchez pot aconseguir una investidura sense gaires peatges: exclourà Pablo Iglesias del govern i n’exclourà el problema català. Ni reconeixement del dret a decidir, ni referèndum, ni existència de presos polítics. No cal res més que recordar les paraules recents de Manuela Carmena en aquest sentit i les renúncies d’Iglesias sobre el referèndum per aferrar-se al pacte. Sánchez no acceptarà cap ministre que es desmarqui en assumptes clau per a la governabilitat de l’Estat. Per tant, cap gest per aconseguir l’abstenció dels catalans perquè, més que cap proposta per a Catalunya, el que hi ha hagut és més distanciament, les últimes setmanes. Ja ho va dir ahir José Zaragoza (PSC) sobre les negociacions contra rellotge: “A JxCat i ERC, no els trucarem ni a última hora.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia