Opinió

Ombres d’estiu

Fotos d’un viatge de l’any 1941

‘Un voyage’ mostra les fotos que Germaine Krull va realitzar durant un viatge que la va dur de Marsella a Rio de Janeiro

Llegeixo El doctor Givago en l’edició de la col·lecció labutxaca, d’Edicions 62. Així que, essent tan manejables les seves 700 pàgines en una edició de butxaca, em vaig endur el llibre a Arles, on hi vaig ser tres dies per visitar les exposicions de Les Rencontres de la Photographie. L’oferta és tan extensa i interessant que només vaig llegir unes quantes pàgines de la novel·la de Pasternak i, d’altra banda, només vaig poder veure algunes de les exposicions distribuïdes per gairebé tota la ciutat. Una d’elles du per títol Un voyage i mostra les fotos que Germaine Krull (una de les moltes fotògrafes excepcionals que, essent fonamentals en el desenvolupament de la fotografia a la primera meitat del segle XX, van sent recuperades i justament valorades) va realitzar durant un viatge que la va dur de Marsella a Rio de Janeiro. Krull va compartir aquest viatge amb unes 200 persones que, fugint de la França nazi i col·laboracionista, el 24 de març de 1941 van embarcar a Marsella a bord del Capitane-Paul-Lamerle, un vaixell de càrrega i no de passatgers que va arribar a Fort-de-France (una comuna encara francesa a la Martinica) quasi un mes després, el 20 d’abril. Quan van arribar a Fort-de-France, Krull i la resta de fugitius del feixisme van ser internats en una antiga residència de leprosos. Des d’allà, com testimonien les seves imatges exposades a l’edifici on hi ha el bell claustre de Saint-Trophime, la fotògrafa va arribar a Rio de Janeiro passant per la Guaiana Francesa.

Aquestes fotografies de Germaine Krull s’han mantingut inèdites fins ara. Van conservar-se en una casa de camp que va habitar Jacques Rémy (Raymond Assayas), un guionista de cinema que va continuar viatjant amb la fotògrafa fins a Rio, ciutat des de la qual va arribar a Buenos Aires, on va establir-se acabada la II Guerra Mundial. Anys després de la mort de Rémy, un dels seus fills, el cineasta Olivier Assayas, va trobar aquestes fotografies sense identificar-les. Va ajudar-lo a fer-ho Adrien Bosc, escriptor que, a Capitaine, va reconstruir la travessia d’aquell vaixell on, entre altres, també viatjaven el poeta André Breton, l’antropòleg Claude Lévi-Strauss, el pintor cubà Wilfredo Lam, l’escriptora Anna Seghers i el meu estimat Victor Serge, en el qual vaig pensar en decidir que llegiria El doctor Givago: ell, que apareix a les fotos de Krull, va ser el primer revolucionari que va afirmar que un règim totalitari havia traït la Revolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia