Opinió

De set en set

Urgell

Lluís Obiols, arxiver municipal de la Seu d’Urgell, acaba de publicar el llibre El govern de la ciutat d’Urgell al segle XVI: Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal (la Seu d’Urgell: Anem Editors, 2019). Josep Capdeferro, professor de la Universitat Pompeu Fabra, n’ha escrit el pròleg.

Obiols edita el manuscrit de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell procedent del fons municipal de la Seu d’Urgell que Jeroni Grau va escriure el 1570. Grau, de nissaga urgellenca amb ramificacions a Barcelona, va dedicar la seva vida al dret i va desplegar la seva activitat professional a Cervera, Andorra, Barcelona i la Seu. Va ocupar magistratures de la més alta representació municipal a la Seu i jurisdiccional a Andorra.

L’ edició del manuscrit de 1570 es complementa amb la inclusió també d’un annex amb l’edició de les Usances del 1430. Obiols subratlla el domini de les fonts per part de Jeroni Grau, des del dret romà, i el coneixement dels clàssics grecs i llatins, així com les esmentades Usances a les quals remet sovint. Obiols transcriu, edita el manuscrit i abans reconstrueix la biografia familiar i política de Jeroni Grau i la situa en el context de la Catalunya del segle XVI.

El manuscrit circula per totes les esferes de la vida ciutadana i en defineix els fonaments de dret. El govern, l’economia i la vida ciutadana. Toca el més general i el més concret fins “l’herba del prat de Segre”. Obiols remarca la importància del text editat: “Potser, després d’analitzar el tractat per al govern municipal de la Seu d’Urgell, ens hauríem de plantejar si el primer manual d’economia política en català conegut a data d’avui seria el que va escriure Jeroni Grau l’any 1570”.

Ja sabem que el decret de Nova Planta del 1716 va escombrar tota aquesta tradició de governança “republicana” en el més pur sentit de l’expressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia