Opinió

Tribuna

Infomanipuladors

¿Qui manipula a qui?, ens podem preguntar des del moment que obrim l’ordinador, el mòbil, la tauleta o les pàgines d’un diari. El que sí sabem és que a partir de l’era Web 2.0 l’anàlisi dels sentiments i les opinions s’aplica a gairebé tots els negocis i activitats socials. Hi ha certes opinions que ens influeixen el comportament i la percepció del món. Llegim les avaluacions abans de reservar un hotel, les crítiques d’una pel·lícula abans de veure-la o escoltem tertúlies polítiques per a reafirmar-nos en les nostres conviccions.

Les nostres decisions acostumen a estar condicionades per certs opinadors (¿infomanipuladors?) sobre la visió del món, amb el profit econòmic que pot representar saber influir. N’és un exemple el darrer informe de 72 pàgines de l’España Global, que inclou 23 preguntes que es poden fer a l’estranger sobre el procés sobiranista. Es tracta d’una guia per als responsables d’exteriors que parlen del procés fora d’Espanya i es reparteix entre corresponsals, periodistes a l’exterior i altres interlocutors internacionals.

Aquest mal anomenat “informe” dedica un apartat a una sèrie de consignes autobombo marca España en format de 46 fets “falsos” amb les consegüents explicacions “verdaderes”. Perquè ens en fem una idea més precisa, s’hi diu: “FALS. El moviment independentista és pacífic. VERDADER. Com en tots els moviments, es produeixen formes d’actuar diferents. Hi ha hagut sectors que s’han radicalitzat i s’han implicat en actes violents. (...)”. Fixem-nos de quina manera tan barroera el Regne d’Espanya pretén influir la societat amb una afirmació etiquetada de falsa com “El moviment independentista és pacífic”. El que és rotundament fals és precisament que es digui que el moviment independentista no és pacífic, quan si per una cosa s’ha caracteritzat la societat catalana favorable majoritàriament a la independència és precisament pel seu caràcter no violent. Una condició no gens fàcil quan es tracta de mobilitzar centenars de milers de persones en manifestacions que han estat exemplarment pacífiques i modèliques. Tenim una font i tenim unes dades. La font: el Govern d’Espanya. Les dades: maquillatge a mida d’aquesta font. ¿Quina credibilitat poden tenir? Simplement dependrà del poder econòmic i polític que tingui l’opinador, però també del poder de què gaudeixi el Govern català (¡el petit David!) de contrarestar aquestes mentides argumentant-les i difonent-les en els espais idonis perquè tinguin prou credibilitat i ressò en espais i fòrums internacionals.

L’España Global se sustenta en la infomanipulació, fake news manufacturades amb finalitats propagandístiques per tal d’instal·lar un marc mental en l’audiència i poder activar la por, l’odi o l’esperança, base de la presa de decisions polítiques. Però els infomanipuladors del procés no compten que arriba una tardor calenta que promourà la unitat necessària per continuar sent més república i abastar la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia