Opinió

LA GALERIA

Contra la privatització i la mercantilització

Hi ha el temor que es posin les grapes en un dels models que més funcionen i que van crear les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual

Des de fa anys ens hem malacostumat a la deixadesa de l’administració, que va privatitzant serveis que mai haurien d’haver deixat de ser públics: l’aigua, l’electricitat o el gas. Hi havia concessions que eren d’empreses privades, altres són mixtes, però al final tot es mercantilitza. Semblava que les privatitzacions eren cosa de l’Aznar i els que són com ell, perquè hem vist polítics de tots colors que s’han garantit seients en els consells d’administració amb uns sous astronòmics als quals mai podrà aspirar ningú que treballi honradament. La Generalitat també s’està prestant al joc de les privatitzacions, sobretot en l’àmbit de la sanitat. Aquest és el país que volem? Què hi tenim a dir els ciutadans, davant d’aquest atac frontal a l’estat del benestar? Per què estem deixant que ens donin per la menjadora d’aquesta manera? Per què permetem que es privatitzin serveis públics que després l’empresa concessionària acaba subcontractant a uns tercers, amb el consegüent dèficit d’atenció cap a l’usuari, que en molts casos ha d’acabar pagant més pel servei? Ara hi ha el temor que es posin les grapes en un dels models que més funcionen i que van crear les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual, per donar sortides en una època que l’única resposta de l’administració era el manicomi. A les comarques gironines en tenim grans exemples com la Fundació Ramon Noguera a Girona, Altem de Figueres o Aspronis de Blanes, que han construït centres i creat alternatives laborals per evitar que aquestes persones fossin tractades com a boigs. Son entitats socials sense ànim de lucre, i és això el que envegen els grans conglomerats empresarials que dominen bona part dels sectors, que veuen una nova oportunitat per fer negoci amb l’atenció a les persones que més ho necessiten. Hi ha empreses especialitzades a presentar la millor oferta als concursos públics i obtenir els diners de tots, per passar a gestionar el servei amb empreses subcontractades. Fins i tot la Unió Europea ha recomanat que no es mercantilitzin aquest tipus de serveis, i altres comunitats de l’Estat espanyol com ara Aragó, les Balears, Navarra o el País Valencià sembla que així ho han entès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia