El lector escriu

Manlleu, capital d’un riu segrestat

L’ús privatiu de les aigües dels rius mentre discorren pel seu curs natural requereix, si aquestes s’utilitzen per regar camps de conreu, d’una concessió administrativa de conformitat amb el que disposen les lleis i els reglaments. Concretament, em refereixo al tipus de reg per expansió amb bobina de mànega extensible i pivot incorporat, que alguns propietaris i/o terratinents de la conca del Ter fan servir en aquests moments. No sé si aquests terratinents disposen tots de la corresponent llicència; però, més enllà d’aquest requisit, penso que aquests aparells de reg representen un desgast enorme per al cabal del riu. Malgrat tot, soc conscient que necessiten l’aigua per regar els seus camps de conreu, però a l’ensems penso també que dins d’aquestes necessitats, que torno a dir que comparteixo, hi ha d’haver unes normes de reg establertes que, ara mateix, no sé fins a quin punt s’acompleixen. La responsabilitat, l’ordre, el respecte i el sentit comú són qualitats que no figuren al full de ruta d’alguna finca en què he pogut comprovar que el pivot ha funcionat gairebé dia i nit.

Dit això, no puc deixar de preguntar-me ni de fer en tot moment aquestes reflexions: algú té idea del consum d’aigua d’un d’aquests dispensadors que funciona les 24 hores del dia amb un raig com el puny? Aquestes captacions d’aigua, si depenen d’un riu en precari i despulladet de recursos, no haurien de ser més moderades? Tot el festival de mànegues tan atractives i seductores per algun sector de la pagesia, quina administració les controla? Es pot segrestar un riu pel sol fet de comprar una llicència? Com és possible, també pregunto, que en les poques vegades que ha plogut aquest estiu, algun terratinent, en el moment de ploure, no hagi tingut la suficient vergonya ni decència per parar la bomba del riu que alimenta el pivot?

Si l’Agència Catalana de l’Aigua, en col·laboració amb el Grup de Defensa del Ter, no posa una mica d’ordre en tot el sistema de reg de la conca del Ter, el riu es convertirà en algunes èpoques, en una autèntica claveguera acompanyada d’una vegetació flotant que, si m’ho deixeu dir, no m’agrada gens.

Arribats a aquest punt, i per acabar, voldria fer-vos una altra pregunta: no us sembla que el cabal del Ter es mereix més respecte i menys despotisme? Ho deixo aquí i moltes gràcies per la vostra atenció.

Manlleu (Osona)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia