El lector escriu

Canvi climàtic

L’escalfament global és un procés d’augment gradual de la temperatura del planeta Terra per la intensificació de l’efecte hivernacle. L’acció de l’home i fenòmens naturals com ara els volcans (caldera de Yellowstone), el desplaçament del pol magnètic i les variacions directes de la radiació solar contribueixen a l’escalfament global i al canvi climàtic. Durant l’edat mitjana, les temperatures van ser molt més altes que les actuals. La petita edat de gel va ser un període fred que es va produir des de la meitat del segle XIV fins a la meitat del segle XIX. La seva arribada va posar punt final a una era extraordinàriament calorosa anomenada “òptim climàtic medieval”.

Hi ha indicis més que suficients que, al final del segle X, els vikings van arribar a l’actual Canadà i probablement als actuals Estats Units. De fet, s’atribueix a Erik el Roig el descobriment de Vinland, un 9 d’octubre de l’any 1000. Els vikings van ser una gran civilització. Van conquerir Islàndia, Grenlàndia i l’illa de Terranova al Canadà. Les restes arqueològiques demostren que els vikings van habitar Terranova l’any 980. En l’actual Canadà varen fundar Vinlandia. Grenlàndia era verda. Al segle XIV un canvi sobtat del clima la va congelar i els vikings van abandonar-la.

Existeix un mapa on es veuen els grans canvis climàtics del planeta a esdevenir. Una gran extensió dels Estats Units queda sota les aigües a: Califòrnia, Nevada, Oregon, Utah, Colorado i Arizona. També zones del riu Mississipí, com ara Louisiana i Nova Orleans. S’entén que Trump vulgui comprar Grenlàndia, que guanya grandària en lliurar-se de les glaceres.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia