Opinió

opinió

La innovació social i la iniciativa social

Per donar resposta a les creixents necessitats socials existents, vinculades a l’ocupació, l’acollida de persones migrants, l’atenció a la dependència i la cronicitat, per posar-ne alguns exemples, ha sorgit amb força un nou terme, la innovació social. Una nova realitat que vol atendre aquestes situacions emergents de manera àgil, i sovint a través d’un model de negoci que implica un cert lucre.

Aquest era un rol que tradicionalment havia desenvolupat la iniciativa social, a través de la suma de voluntats (associacions) o de patrimoni (fundacions) per donar resposta a reptes d’interès general.

Ara bé, en la mesura que es va desenvolupant l’estat del benestar, i en particular els serveis d’atenció a les persones, cada cop més algunes d’aquestes accions queden incorporades en la cartera de serveis que finança (deficitàriament en molts casos) l’administració pública.

És evident que les nostres societats han d’avançar en la garantia de drets. Preservar que certes situacions personals estiguin protegides per l’Estat (tots els estats), permetin una mínima igualtat d’oportunitats i una dignitat en les condicions de vida és de justícia. I cal dotar de fons suficients aquestes prestacions o serveis.

Ara bé, la iniciativa social no hauria de quedar atrapada en la prestació de serveis públics i convertir-se únicament en una corretja de transmissió de models que poden compartir (o no). En el sistema de benestar social és imprescindible recuperar el dinamisme de les entitats per identificar necessitats o experimentar amb noves pràctiques que generin més impacte. Per això cal que el mateix tercer sector, si més no aquell que tingui una clara vocació d’iniciativa social, impulsi aquesta cultura i pràctiques.

I, d’altra banda, cal també que el mateix sistema de serveis socials reconegui el valor d’aquesta aportació i doti aquest model d’innovació, imprescindible per al mateix sistema, com reconeix la vigent llei de serveis socials, de recursos i instruments.

Cada cop més la contractació pública o les mateixes subvencions limiten més aquest tipus d’ajuts en un ecosistema que necessàriament ha de potenciar la innovació si volem ser un país emprenedor i capdavanter, també en la participació i benestar dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia