Opinió

LA GALERIA

Excepcions a la Copa

Les barraques de la Copa no han viscut gaires episodis violents. El 1993, l’objectiu va ser la JNC; el 2001, la Banda Bassotti

No és per contradir els informes policials i les precaucions municipals, però la Copa ha estat històricament un lloc tranquil, un espai d’encontre intergeneracional, de retrobament entre amics i de festa força civilitzada, a pesar de l’alcohol i de tots els tòpics que envolten l’espai de barraques de les Fires de Sant Narcís. Evidentment, al llarg dels anys hi ha hagut excepcions: el 1993, per exemple, va ser un any estrany, no només a la Copa. De fet, les Fires van començar amb un pregoner polèmic, Albert Boadella, i van acabar amb un accident pirotècnic durant el castell de focs final, que va provocar vuit ferits. I a la Copa, la barraca de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), en aquell moment els joves de Convergència, va ser assaltada per “un grup de persones que s’autoanomenaven independentistes”, com recordava el president de la JNC a Girona, Dan Miró. La Policía Nacional no hi va voler intervenir en considerar que “entrar al passeig de la Copa era una provocació”, i tot plegat va acabar amb una batalla campal.

El 2001, també va ser un any d’extrems a la Copa: d’una banda, aquell va ser l’any en què Sopa de Cabra es va acomiadar, protagonitzant el pregó i l’emocionant concert final de les Fires, probablement el més multitudinari que s’ha vist mai a la Copa, el 3 de novembre. A més, el dia abans havia mort Pau Cardona, germà de Joan Ninyín Cardona, guitarrista del grup, que ja en aquell moment es trobava molt greu i va morir també pocs mesos després.

El divendres 2 de novembre del 2001 també va tenir lloc un dels pocs episodis de violència que es recorden a la Copa: aquella nit, hi van actuar els italians Banda Bassotti, entre els gironins Tipuaixí –que aquestes Fires es retrobaran per actuar, el divendres 1 de novembre, al 8è Sant Pere Rock, que organitza el Casal Independentista El Forn a la plaça de Sant Pere– i els amerencs Deskarats. Un grup de skinheads va pujar a l’escenari durant l’actuació de Banda Bassotti i van provocar un caos ultraviolent que, això sí, no va impedir als rudes italians continuar el concert, mentre intentaven sortir més o menys indemnes de la batalla que s’estava desenvolupant al seu voltant, amb ampolles plenes d’aigua llançades a l’escenari com a projectils. Sense rancúnia, Banda Bassotti tornarà aviat per actuar, el 6 de desembre vinent a La Mirona, dins del festival d’aniversari de L’Alternativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.