Opinió

LA GALERIA

Els camells de Fires

Les Fires Populars han buscat i trobat espais alternatius, com ara l’Ateneu 24 de Juny, l’Ateneu Salvadora Catà o el Casal El Forn

La vigília de Sant Narcís, les escales de la catedral van ser escenari d’una lúdica i divertida competició de camells, com aquests que hi ha a les barraques de Fires, però amb persones amb bicicleta, camells de cartró o a peu, amb turbant i roba oriental, i fent els corresponents saltets fins a arribar a l’altre extrem. Una mostra desbordant d’imaginació, que forma part del @bicicrucis_girona, que es programa dins les Fires alternatives i que aquest any, amb la suspensió de les barraques i dels concerts de la Copa, reuneixen tota la gent que no vol renunciar a les nits de festa. Si formés part de l’equip de govern segurament que la demanda policial de fer callar la Copa també m’hauria carregat d’incerteses, ja que la decisió que s’ha adoptat no fa content ningú. Sabem que en una nit s’hi poden reunir deu mil o quinze mil persones, a l’entorn de la Copa, però es troben allà, concentrades, al seu rotllo i, com recordava en aquest mateix espai Xavier Castillón, al llarg dels anys no hi ha hagut cap incident digne de remarcar. És clar que avui estem en una situació totalment diferent i que hi ha una mobilització entre els joves (i grans) encomiable i un activisme incansable, que supera el de qualsevol etapa anterior, diguem-li franquisme, transició o les corredisses davant del Govern Civil dels anys vuitanta. Per tant, comprenc que joves i no tan joves s’enfadin perquè se’ls priva del seu espai per excel·lència de trobada, de conversa, de gresca i de llibertat durant els dies de Fires. La prohibició potser no és una criminalització del jovent, però sé que és repressora, censuradora, i aixeca murs on hauria d’haver-hi emancipació i esperit lliure. Tanmateix, les anomenades Fires Populars, que arriben a la vintena edició, han buscat i trobat espais alternatius, com ara l’Ateneu 24 de Juny, al carrer Ferreries Velles; l’Ateneu Popular Salvadora Catà, a la plaça Josep Pla, o el Casal Independentista El Forn, a la plaça Sant Pere, llocs que funcionen habitualment, però que la prohibició ha fet revifar aquests dies. Un punt més delicat és l’anomenat botellón, que solen practicar els més joves i que comporta intoxicacions etíliques molt descontrolades. Amb la Copa a tot drap, també se’n produïen, però hi ha la sensació que el tancament de l’activitat nocturna els poden fer augmentar d’una manera exponencial i perillosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia