Opinió

LA GALERIA

La Fageda

El bon sentit i l’alegria de viure són presents arreu, i això és un plus afegit que fa que el visitant s’hi senti d’allò més bé

Amb amics del casal de gent gran del meu poble, hem visitat La Fageda, la societat cooperativa catalana del sector alimentari amb seu a la fageda d’en Jordà, al municipi de Santa Pau, situada al bell mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Confesso que em feia vergonya no haver-hi estat mai, tot i viure a ben pocs quilòmetres d’aquest espai que cantà en versos escandits el nostre Joan Maragall. Ja n’havia sentit dir molt, però la sorpresa va ser gran. Vaig quedar parat de veure totes les instal·lacions i escoltar de primera veu els objectius d’aquesta exemplar cooperativa: integrar laboralment persones de la comarca amb discapacitats, un col·lectiu que a la pràctica no té oportunitats i que aquí són acollits i treballen perquè, en molts casos, el treball és clau per a una rehabilitació. Arreu del país hi trobem ara els famosos (i boníssims) iogurts de La Fageda, el seu producte estel·lar, uns iogurts artesans que són al mercat des de fa més de vint-i-cinc anys. Però són només una part del projecte, perquè també hi ha una moderníssima granja de vaques (gran sorpresa a la zona de les munyidores), i un obrador de melmelades. Alhora proveeix de treballadors de jardineria pública l’Ajuntament d’Olot, i hi ha un magnífic centre d’atenció als visitants amb guies als quals es pot preguntar el que es vulgui, perquè ho saben tot i ho expliquen millor a les cinquanta mil persones que anualment visiten La Fageda. Em sorprengué constatar que l’ambient era d’una pau i cordialitat de la qual no vaig veure cap excepció. Potser abans d’anar-hi hi ha una certa prevenció pel desconegut, davant el que et pots trobar en una empresa on saps el que hi ha, quant a treballadors. Res més lluny de la realitat: el bon sentit i l’alegria de viure són presents arreu, i això és un plus afegit que fa que el visitant s’hi senti d’allò més bé.

Al davant i a l’inici de tot plegat hi ha un personatge que mereix tota l’admiració i agraïment: Cristóbal Colón Palasí, aragonès i psicòleg que, per la seva feina, va fer alguns experiments amb teràpia basada en el treball, i creà La Fageda precisament per donar oportunitat de treballar a persones amb condicionants de salut mental. Vet aquí la seva gran obra. I que consti que fa anys que a la nevera de casa meva tots els iogurts són de La Fageda, aquesta cooperativa exemplar al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia