Editorial

Tsunami autoritari

L’Estat espanyol continua avançant en la seva bunquerització davant el repte que li planteja el procés sobiranista a Catalunya. Si abans era amb el govern del PP, ara ho és amb el govern del PSOE, que utilitza indiscriminadament el Tribunal Constitucional per prohibir debats al Parlament o anul·lar plans de govern, que anuncia una reforma del Codi Penal per convertir en delicte l’organització de referèndums, o que promulga un decret llei de “seguretat digital”, en virtut del qual l’executiu podrà, entre altres coses, tancar llocs web, aplicacions, xarxes socials i altres serveis digitals de forma unilateral quan consideri que poden afectar l’“ordre públic”.

El govern espanyol aplica criteris de justícia preventiva per, d’una banda, posar una camisa de força al govern català, amputant la seva capacitat de desenvolupament i progrés digital; i d’altra banda, per posar setge a la capacitat de mobilització dels diferents moviments de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem, com ara el Tsunami Democràtic, que utilitzen la xarxa per autoorganitzar-se i fer arribar als seus centenars de milers de seguidors la convocatòria d’accions de protesta.

Diverses veus han qüestionat ja la constitucionalitat d’aquestes noves atribucions del govern i també la seva inadequació a la legislació europea. Bloquejar l’accés a les xarxes és una mesura versemblant en règims dictatorials com ara la Xina, Rússia o Turquia, però no en una democràcia occidental. Tanmateix, el nou decret llei és un pas més en la deriva autoritària que ha evidenciat l’Estat espanyol des de fa molts mesos. Una deriva marcada per tot un seguit de mesures pensades per reprimir l’independentisme, que en realitat està retallant drets i llibertats protegits per la mateixa Constitució i malversant l’estat de dret i la democràcia espanyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia