Opinió

LA GALERIA

Reivindicant Ametlla

Per primera vegada a Figueres i per mitjà d’Atenea, es reivindica i s’homenatja qui va ser el primer alcalde democràtic de la ciutat

Marià Lorca, cap de llista de Centristes de Catalunya a Figueres el 1979, va estar a punt d’aconseguir l’alcaldia, en el primer Ajuntament democràtic, si hagués prosperat el canvi de cromos proposat per les cúpules dels partits: tot depenia que els Centristes votessin el candidat de CiU a l’alcaldia Tortosa. Els convergents figuerencs, però, van optar per l’acord amb les forces catalanistes i van donar l’alcaldia a Josep Maria Ametlla (PSC), que va ser escollit per una àmplia majoria el 3 d’abril del 1979, però el 13 de juliol, en un ple municipal secret i a porta tancada, va haver de plegar. Josep Maria Ametlla i Peris (Barcelona, 1918-Figueres, 1999), advocat i polític, un home d’idees socialistes, era fill del també polític i periodista Claudi Ametlla, governador civil de Barcelona i fundador de l’agència de notícies Fabra, l’embrió del que seria l’Agencia Efe. La família es va haver d’exiliar primer a França i després a Mèxic. En el seu retorn a Catalunya, el 1948, Josep Maria Ametlla no ho va tenir fàcil, va acabar els seus estudis de dret, encara que, pel seu passat republicà, no va poder aconseguir la plaça de notari a què aspirava. El 1979 es va afiliar al PSC i va ser proclamat alcalde, apostant per un únic compromís amb el poble de Figueres. L’executiva local del PSC no ho va entendre així, ja que pretenia controlar i fiscalitzar l’alcaldia, cosa a la qual Ametlla es va negar. El “Soviet” –que es com es va definir aquella executiva– va votar per unanimitat retirar la confiança a Ametlla, que en conèixer la decisió va esparracar el carnet del PSC. Tot plegat va acabar amb la dimissió de l’alcalde en no aconseguir els suports per mantenir el càrrec. La poca visió política d’aquella executiva del PSC va posar en safata l’alcaldia en mans de CiU.

Després d’un inexplicable silenci de més de 40 anys, per primera vegada a Figueres, i per mitjà d’Atenea del Casino Menestral Figuerenc, fa pocs dies, es va retre homenatge a qui va ser el primer alcalde democràtic de la ciutat, i es va obrir un debat i una reflexió sobre la figura d’Ametlla, i les causes que van provocar la seva caiguda de l’alcaldia. Els socialistes figuerencs encara no han reconegut el seu error. Només ho ha fet algun membre d’aquella executiva, com Joan Armangué, que va fer públicament autocrítica per “l’error col·lectiu que tots plegats vam cometre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia