Opinió

opinió

La investidura va per llarg

Avui la constitució de les Corts serà una pel·lícula vista i repetida el maig passat després de les eleccions del 28 d’abril. La d’avui encara tindrà menys interès, i aquest només raurà en la composició de les meses i la generositat de les majories envers les minories. Visualitzarem com queda el repartiment a les meses i fins a quin punt avancen les negociacions del PSOE amb ERC i les del PSOE amb el PP de cara a fer que ambdues formacions puguin facilitar la investidura i, de retruc, la governabilitat. Ni el PP ni ERC tenen pressa. Mentre que el PSOE voldria que tot plegat quedés enllestit abans de final d’any.

El temps va en contra de Pedro Sánchez. Cada dia que passa queda més clar que li serà molt difícil fer govern, i sobretot complir quatre anys de legislatura. És més que probable que ERC d’aquí a un temps s’abstingui i faciliti que Sánchez sigui president, com és més que probable que Sánchez no pugui aprovar ni els pressupostos ni gaire res amb el suport d’ERC. Tot plegat, un embolic per a Sánchez, que haurà de fer l’oferta per Catalunya com més aviat millor. Malgrat que és difícil una oferta que no passi per alleugerir la presó. Ni a l’època de la transició amb la Caputxinada, ni les persones que van enxampar a l’assemblea de Santa Maria Mitjancera, ni en d’altres afers d’altíssim risc per l’època, els polítics que havien patit presó van estar tants anys tancats com els polítics del procés. Ha d’haver-hi alguna solució després d’allò que es preveu llarga negociació entre el PSOE i ERC. Com a preludi, aquesta setmana no hi haurà acord entre PSOE i Unides Podem en la Cimera del Clima. El PSOE als actes oficials i Podem a la manifestació ecologista per donar suport a la Greta.

La investidura va per llarg i serà difícil. Per molta pressa que tingui, Sánchez s’haurà d’esperar com a mínim que ERC faci el seu congrés els dies 20 i 21 i aclareixi la seva cúpula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia