Opinió

Tribuna

Només emergència climàtica?

“Calen llibres que ens proporcionin pautes concretes d’acció

S’està celebrant a Madrid el COP25, Conferència de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, on es tracten importants temes com ara l’emissió de gasos contaminants, l’efecte hivernacle, l’augment de les temperatures, les importants repercussions que provoca en la meteorologia, en el nivell del mar, etc. Estem certament en una emergència climàtica. Però convé tenir clar que hi ha una emergència ecològica molt més àmplia i profunda que la del clima, relacionada amb l’escassetat de matèries primeres, d’energia i d’espai ambiental, la biodiversitat, la capa d’ozó, el ritme de consum creixent que la Terra no podrà mantenir, etc. Si continuem proposant l’estil de vida americà com un ideal per a tota la humanitat, el nostre planeta no ho aguantarà.

Quan es parla de crisi ecològica, sovint no s’aprofundeix en les causes profundes que l’han provocada, ni en els canvis de manera de pensar i d’estil de vida que suposa la superació de la crisi, ni s’arriben a concretar els canvis que implica en la manera de gastar i consumir en el dia a dia. Per això és important donar a conèixer dos llibres apareguts recentment en català que donen resposta a les mancances esmentades, amb avinença amb el pensament del papa Francesc.

‘Ecologia integral i supervivència’, d’Antoni Matabosch (editat per l’Arquebisbat de Barcelona), mostra que el pensament modern a partir del segle XVIII posa l’home com a centre de tot, com a senyor i propietari del que existeix, i l’empeny a usar i abusar de la natura. S’instal·la una ideologia del progrés indefinit que, amb la raó, la ciència i la tècnica crearà riquesa, benestar i felicitat per a tothom. Les crisis dels anys setanta i posteriors han fet veure que no basten mesures tècniques per aturar la greu crisi que ens porta a l’autodestrucció, per exemple rebaixant el nivell de gasos contaminants. Cal un canvi de visió, un nou estil de vida, una conversió ecològica profunda.

Carles Armengol ha publicat Canviar el consum per canviar la vida (Ed. Claret), un títol que indica clarament que el consum no és només un tema econòmic, sinó un element clau i configurador de l’actual sistema econòmic i del nostre model de vida. A partir d’aquí, el llibre ofereix un munt de reflexions i propostes sobre com educar per al consum i ajudar al necessari canvi en els nostres estils de vida. Esbossa una pedagogia del consum i els estils de vida; sistematitza hàbits i capteniments correctes. Clou el treball amb la proposta educativa adreçada a adoptar formes, estils i prioritats alternatives. Heus ací una manera ben concreta i eficaç de contrarestar l’emergència ecològica. Al costat d’estudis científics sobre la crisi ecològica que contrarestin les opinions negacionistes, calen llibres com ara els esmentats, que mirin des de més enlaire i més endins i ens proporcionin pautes concretes d’acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia