Opinió

Vuits i nous

Fira de Nadal

“Els ‘caganers’ Sánchez, Iglesias i Rufián volen pactar abans que tanqui

Des de dissabte, 30 de novembre, és oberta a la plaça de més amunt la fireta de figures de pessebre i ornaments de Nadal. S’hi mantindrà fins al 24, el dia que no acaba res sinó que comença tot el que justifica la fireta: Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Reis... L’endemà de Reis s’apagaran les il·luminacions extraordinàries que l’alcalde va encendre diumenge al vespre. Dels dotze que té l’any, gairebé un mes i mig, posem un mes i deu dies, preparant i celebrant Nadal. Un excés? No ho sé. Senyal que hi ha gent que ho vol. El meu amic i savi Joan Safont, que ha traslladat el domicili a Barcelona, defineix Mataró com “una ciutat amb una festa major”. Es refereix a la festa major d’estiu, les Santes, sobre la qual concentrem tots els esforços econòmics, culturals i d’esbarjo. La resta de l’any ens tornem acusadament apàtics i inactius. Si una cosa tant ens interessa, un concert, una obra de teatre, l’anem a consumir a Barcelona. En Joan Safont hi ha muntat casa directament per tenir-ho tot a prop. Carrer Doctor Dou, al Raval. Rega una planta al balcó. Té un gat que es diu Gat-ziel. Quan l’ha de renyar li diu Agustí Calvet. Ara acaba de tancar l’any dedicat a la Colla de Sabadell, que ell ha dirigit, amb un discurs davant el president Torra al Saló de Sant Jordi. És clar: Barcelona obre grans possibilitats. Als de Mataró ens és permès parlar de Sabadell sempre que ho fem des de Barcelona, i viceversa. Jo no he estat ni seré mai res perquè no he viscut a Doctor Dou. En Safont és el més llest de la colla de Mataró. Entre el doctor Dou i el gat Gat-ziel ara m’he perdut. Li haig de dir a en Joan Safont que Mataró és, també, una ciutat amb Nadal. Amb molt Nadal, amb més Nadal que festa major. L’últim dia de la festa major tothom està exhaust. Les botigues tanquen i la gent se’n va. L’endemà de Reis les botigues obren per rebaixes, la gent hi torna amb més energia que mai i fa l’efecte que la resta de l’any, deu, onze mesos, sigui un pretext per esperar Nadal. Som una ciutat de solsticis: solstici d’estiu, solstici d’hivern.

Surto a fer un tomb per la fireta. Les parades de plantes i flors fan molt goig. Els floristes tenen el sentit de la composició i també el de la il·luminació. Els altres paradistes són més de florescents. Una novetat, aquest any: una parada dedicada monogràficament al caganer, caganer.com. N’hi ha centenars, una estesa enorme d’incontinents. La defecació col·lectiva afecta a tothom: el papa, un aiatol·là, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Gabriel Rufián... Aquests tres últims diuen que volen haver pactat un govern abans de Nadal. Quan és abans de Nadal? El dia 24, quan tanca la fira? El set de gener, quan s’apaguen els llums? Tot l’any, amb les rebaixes incloses i la festa major pel mig?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia