Editorial

Cimera social del clima, la gent empeny

La multitudinària Marxa pel Clima que va transcórrer ahir pels carrers de Madrid paral·lelament a la Cimera sobre el Canvi Climàtic de l’ONU (COP25) posa en marxa tot un seguit d’activitats i debats organitzats per les entitats mediambientals de la societat civil en una veritable contracimera. La ciutadania organitzada s’erigeix d’aquesta manera en motor de la lluita contra la catàstrofe climàtica. Entre els organitzadors hi ha plataformes importants, com l’Aliança pel Clima, entre altres, i també el moviment Fridays for Future impulsat per la popular nena activista Greta Thunberg, que va encapçalar ahir la marxa. Més enllà del debat sobre el paper que ha de jugar una nena menor d’edat en qualsevol activisme cal evidenciar la força del lideratge que ha exercit Thunberg entre les generacions més joves, principals víctimes del desastre climàtic si els actuals dirigents polítics no prenen les decisions adequades. I és indiscutible la seva capacitat per posar en la diana mediàtica la problemàtica a escala global.

El moviment social contra el canvi climàtic no és, però, simple activisme mediàtic. Està format també per nombrosos investigadors que donen base científica a les demandes plantejades. Les principals són aconseguir una reducció del 80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí a l’any 2030, ajustar les emissions de carboni i limitar l’escalfament del planeta a 1,5 graus tal com de fet ja s’ha fixat la UE. És cert que aquestes fites depenen de les decisions que prenguin els governants dels principals països del planeta. Però també ho és que sense la pressió de la ciutadania a escala global no les prendran i, per tant, hi ha també una responsabilitat de la població que s’ha d’expressar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia