Opinió

A la tres

Rehabilitar presos polítics?

“Hi ha casos en què el sistema no funciona. Tot és una paròdia. Els presos polítics no s’han de rehabilitar

Ho explicava fa uns dies en una entrevista la consellera Dolors Bassa, en parlar sobre les preguntes estàndard que li feien els diferents tècnics de la presó. “Em demanen si he anat sovint als serveis socials. I jo els dic que he estat regidora d’aquest àmbit un munt d’anys i també consellera de Benestar Social. No només hi he anat sovint, sinó que m’hi he passat molt temps, als serveis socials!”, denunciava la consellera, empresonada injustament al Puig de les Basses, a Figueres.

La reflexió ve a tomb ara que els diferents equips de tractament han fet públic que s’ha d’aplicar el segon grau als presos polítics catalans. Ni a casa per Nadal, ni per l’estiu, doncs. No s’ha complert cap de les mentides anunciades per la caverna espanyola. “Operación Almendro” ho va titular un diari, ironitzant sobre el fet de tornar a casa per Nadal. Res de tot això. En el cas de la Dolors Bassa, serà el febrer del 2021 quan podrà començar a gaudir d’alguns beneficis i sortides, o simplement anar a veure la mare a Torroella de Montgrí. Llavors haurà complert una quarta part de la pena de dotze anys de presó que li va imposar el Tribunal Suprem. Com ella, també s’hauran d’esperar al 2021 en Jordi Turull i en Raül Romeva. La resta podran començar a sortir una mica abans, alguns al gener, com en Cuixart i en Sànchez, i la resta a l’octubre. Déu-n’hi-do.

La política penitenciària està pensada per a persones que han delinquit, no per a presos polítics que l’única cosa que van fer va ser complir el mandat del poble i seguir el seu programa electoral. Quin tractament de rehabilitació pot rebre en Jordi Cuixart? O en Jordi Sànchez? Aprendre a no desconvocar manifestacions? I, sobretot, a no enfilar-se a cotxes de la policia? I la presidenta Forcadell? A portar millor un ple del Parlament? I a la resta de membres del govern, com els “rehabilitaran”?

No fotem. Tot plegat és una paròdia sense sentit, un sainet de per riure, si no fos que té com a escenari una presó. L’única rehabilitació possible és l’amnistia i la seva posada immediata en llibertat. I no el febrer del 2021!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia