Opinió

Cal un ús responsable dels ERTOs

Des de la declaració de l’estat d’alarma s’han registrat a Catalunya més de 30.000 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), un fet que suposa que més de 340.000 treballadors es queden temporalment sense feina i ja es veurà quants d’aquests la perdran de manera definitiva. La dada dona una idea de la magnitud de l’impacte econòmic de l’emergència sanitària a què ens enfrontem. Malgrat que ningú s’atreveix a fer pronòstics sobre el temps que durarà, els experts auguren que s’allargarà com a mínim fins l’any vinent. El Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional constaten que la recessió serà tan dolenta o pitjor que la crisi financera global del 2009, però consideren que serà més limitada.

Les dades de destrucció de llocs de treball d’avui no són comparables amb les de la crisi del 2009 perquè ara estem parlant d’expedients temporals i, d’altra banda, les causes que les originen no tenen res a veure. Cal, en tot cas, com reclamen els sindicats, una vigilància estricta de les administracions perquè es faci un ús responsable dels ERTOs i no s’aprofiti aquesta figura per fer acomiadaments definitius. L’experiència de fa una dècada hauria de servir, si més no, perquè es reparteixin els costos de la crisi i no els tornin a pagar els més vulnerables.

És la crisi més important a la qual s’enfronta tota una generació, com ens explica el president de la Cambra de Comerç de Barcelona en una entrevista. I posa el dit a la llaga en afirmar que no estàvem preparats, tampoc a nivell empresarial, i en reclamar el confinament més dur justament perquè l’activitat productiva es pugui reprendre el més aviat possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia