Editorial

L’economia ‘vs.’ la salut

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat la porta a sortir de l’estat d’alarma a curt termini, però la va deixar oberta de bat a bat per abandonar el confinament total tot just la setmana que ve, després de Setmana Santa. El problema és que no va explicar quina és l’estratègia del desconfinament, ni quin fonament medicocientífic l’aconsella quan les UCI encara estan al límit i el contagi encara creix, ni si hi haurà la logística imprescindible per desconfinar els ciutadans sense posar en risc més vides i, en definitiva, la contenció de la pandèmia de Covid-19.

Sánchez, sense dir-ho explícitament, deixa clar que la hibernació econòmica que suposa el confinament de tota activitat no essencial és insostenible per a l’erari públic i la maquinària econòmica de l’Estat. Sense dir-ho, admet que és l’economia, més que la salut, la que marca els temps de l’estratègia contra la pandèmia. I, també sense dir-ho, reconeix que el desconfinament arribarà abans del que seria ideal, improvisant cada pas i sense tenir les eines necessàries, és a dir, tests i mascaretes per a tota la població.

Si existeix un pla, a banda de ser unilateral i centralitzat, no és transparent. Els experts diuen que cal sortir amb mascareta, però no s’hi obligarà si no n’hi ha per a tothom; caldrà aïllar els portadors asimptomàtics, però no sabem si l’aïllament serà voluntari o no, i aviat caldrà fer el test a tota la població, però el sistema català de salut, que fins avui s’ha hagut d’espavilar per abastir-se, celebrava ahir l’arribada d’una partida de 180.000 tests poc més que simbòlica. La ineficàcia, l’opacitat i la impotència que genera desqualifiquen la gestió centralitzada d’aquesta crisi i carreguen de raons a qui demana que es retornin les competències als seus legítims gestors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia