Editorial

La fotografia real de la pandèmia

La pandèmia de Covid-19 s’ha endut ja moltes vides i lamentablement encara se n’endurà més abans no es pugui donar per superada, però també ha generat una resposta globalment positiva de tot el sistema català de salut, des de l’actitud admirable dels professionals fins a l’esforç organitzatiu i comunicatiu de tot el departament encapçalat per la consellera Alba Vergés. És important destacar-ho, de la mateixa manera que és ineludible constatar les coses que no s’han fet bé. Fa alguns dies el president Torra reconeixia que no s’havia informat prou bé de l’impacte de la pandèmia als centres geriàtrics catalans i cal afegir-hi que aquesta desinformació també ha distorsionat la foto real de la pandèmia en una dada tan objectiva i alhora tan sensible com és l’estadística de la mortalitat provocada pel coronavirus, que diàriament actualitza el Departament de Salut.

No té sentit buscar-hi opacitat, oblidar la magnitud i complexitat d’aquesta crisi, ignorar la falta de tests que ha impedit als geriàtrics verificar les defuncions per coronavirus, o no tenir en compte la disfunció que en aquesta qüestió hagi pogut provocar que les residències depenguin d’Afers Socials i no de Salut, que és qui lidera la resposta a la pandèmia. Però és evident, també, que és molt difícil transmetre a la població transparència i confiança en una gestió solvent de la crisi quan s’està donant cada dia una foto incerta, si no irreal, de les conseqüències de la malaltia. El govern fa temps que és conscient del problema i ha rectificat, primer traspassant la responsabilitat dels geriàtrics al Departament de Salut i ara treballant per donar la xifra real, incloent-hi les morts dels avis atribuïbles al coronavirus. És una bona notícia que arriba tard, quan es compleixen 33 dies des que va començar oficialment la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia