Opinió

anàlisi

Esteve Vilanova

No és benvingut

Doncs sí, divendres el rei vindrà a Barcelona acompanyat de Pedro Sánchez per presidir l’entrega de premis de la nova edició de la BCN New Economic Week, un acte que se celebrarà a l’Estació de França, organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que presideix el socialista Pere Navarro. L’esdeveniment, que va començar ahir i que es clou divendres, és una plataforma per potenciar empreses i projectes que coneixem com a nova economia i que reuneix sectors com per exemple els de la logística, la indústria digital o el comerç i l’electrònic.

Però aquest acte depassarà llargament la rellevància econòmica que ha de tenir un esdeveniment així en uns moments en què la digitalització i la nova economia seran clau per al futur. I traspassarà aquesta rellevància perquè s’ha volgut aprofitar per fer-ne l’inici d’una normalitat de la presència reial després de la falta d’acord en l’entrega dels diplomes dels jutges, quan el govern espanyol no va autoritzar el viatge del rei a Catalunya per la coincidència amb l’1-O i la sentència d’inhabilitació del president Quim Torra.

Cal recordar que aquest rei que ens visita divendres, en les últimes visites que ha fet a la Fira Internacional de Turisme a Madrid (Fitur), per exemple, passava de llarg de visitar el nostre estand quan som la potència turística més important de tot l’Estat. Què ha passat que provoqui aquest canvi? El primer és que amb les expectatives de futur que s’estan veient, que són cada vegada de més complicació econòmica, política i social, necessiten urgentment fer el que ells nomenen gestos, per intentar desescalar la tensió amb Catalunya. Hem vist aquest estiu com el rei va fer aquell passeig per tot el territori espanyol amb molt fervor popular per promocionar la seva persona després dels escàndols de corrupció del seu pare. A Catalunya només va poder fer una visita al monestir de Poblet, a porta tancada, per evitar les manifestacions de rebuig que la seva figura provoca en bona part de la ciutadania catalana cada vegada que trepitja terra nostra.

Tampoc m’estranyaria que Pedro Sánchez hagués rebut de la Unió Europea, ara que hem de rebre tants diners, un suggeriment per reconduir la situació, i tampoc podem oblidar que a Catalunya estem en un període electoral i que les previsions són que l’independentisme resisteixi, tot contradient la tesi de la foguerada.

El problema de la presència del rei és que la notícia serà, sense cap mena de dubte, la tensió social que provocarà la seva visita, i no la importància del certamen. Un fet que probablement ni els organitzadors donin per bo, ni tampoc els expositors. La crispació social no és el millor ambient per cloure una trobada econòmica d’aquesta importància.

Les trobades entre empresaris i emprenedors en aquest moment són de vital importància perquè precisament estem en un moment en què molts sectors econòmics s’han de reinventar i la New Economic Week és una oportunitat per aprendre, per contactar i per fer negocis.

De totes maneres, hem de ser conscients que Catalunya necessita fer un salt molt important cap a la nova economia i que els efectes de la pandèmia ens han evidenciat que no n’hi ha prou ni amb les grans paraules ni amb les grans intencions. No sé si s’han adonat que estem en aquesta situació d’excepcionalitat, que pot ser llarga, i que el servei als clients i als usuaris de moltes empreses i institucions ha empitjorat moltíssim. El teletreball és una coartada amb la qual alguns intenten justificar moltes deficiències. És evident que, si volem implantar la nova economia i el teletreball, cal un esforç d’inversió molt important en infraestructures digitals i formació, perquè ni els administrats ni els clients hem de ser víctimes de les seves incompetències en ple segle XXI.

Malauradament, aquesta visita la rendibilitzaran mediàticament el rei i el president intentant mostrar una normalitat aparent que intenti demostrar que el rei pot anar per tot el “territorio nacional”. Però nosaltres sabem en quines condicions es força aquesta aparent normalitat. El rei no és benvingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia