Opinió

opinió

El futur d’Europa

La Comissió Europea té entre les seves prioritats l’impuls d’una conferència sobre el futur d’Europa que s’hauria de realitzar durant dos anys i ja hauria d’haver començat. La voluntat és que els diversos actors de la política i la societat europees hi participin, amb aportacions i col·laboracions que vagin encaminades a impulsar una Europa, una Unió Europea, més democràtica, menys burocràtica, més dinàmica, més respectuosa amb els drets i més propera a la ciutadania. Està clar que l’aposta de la Comissió Europea és lloable donat que posa en mans dels estaments polítics i socials la millora de l’estructura i el funcionament de la UE. Veurem què en surt de tot plegat. La veritat és que la crisi sanitària que vivim ho complica tot i encara més les apostes que no porten valor afegit a curt termini, com pot ser la conferència detallada, tot i que, depenent del que en surti, podria ser molt beneficiosa per a la UE en general i la ciutadania europea en particular, a mitjà i llarg termini.

La prioritat de la conferència haurà de competir amb els reptes que té la UE sobre la taula i que són molts i més urgents que la mateixa conferència, i encara més ara, amb la crisi sanitària que deriva en una greu crisi econòmica i social. Així, la conferència haurà de trobar un forat entre les prioritats de la CE, que són el pacte verd europeu, una Europa adaptada a l’era digital, una economia al servei de les persones, una Europa forta al món i l’impuls de la manera de vida europea. En un moment en què tots els esforços dels governs van destinats a pal·liar els efectes de la pandèmia, és difícil reivindicar temps i esforços per millorar la qualitat democràtica de la UE i com aquesta pot ser més útil a la ciutadania, mantenint i, si pot ser, millorant els valors que ja té ara la UE. Tot i així, estaria bé que s’obrís la porta de la conferència i que es potenciessin les reflexions i aportacions dels diferents sectors de la vida política, econòmica i social, i que es facilités la participació de les diferents administracions, també la local, i de les associacions de la societat civil, especialment les que són properes a la ciutadania. I sobretot que les seves aportacions no quedin en un sac de bones intencions. que, ja sigui per la complexitat jurídica o per l’acció de la política, finalment no s’implementin, com ja ha passat en altres apostes similars. Perquè una acció d’aquesta naturalesa desmoralitza doblement la ciutadania, d’una banda per no veure reflectides les seves aportacions en el document final i, de l’altra, per sentir-se una vegada més ignorada en les decisions importants, les qual finalment l’afectaran en forma de lleis que hauran de respectar. Esperem que comenci la conferència, que hi participin tots els sectors implicats i qui vulgui aportar idees i que, finalment, aplicant les aportacions, es millori la qualitat democràtica i que la UE sigui més justa, solidaria, respectuosa amb les realitats diverses i més propera a la ciutadania. Així, la UE tindrà futur i serà útil a la ciutadania europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia