Editorial

La fiscalia de Sánchez i Rajoy

El recurs contra la sentència absolutòria dels cinc integrants de la fugaç sindicatura electoral del referèndum de l’1-O torna a posar sobre la taula la responsabilitat de la fiscalia general de l’Estat en la persistent persecució judicial de totes les persones relacionades directament o indirecta amb el procés sobiranista de Catalunya. Han passat més de tres anys des que el difunt José Manuel Maza, anterior fiscal general durant el govern del PP, va activar la maquinària judicial i va convertir-se en ariet d’una repressió desconeguda en democràcia contra dirigents polítics i milers de ciutadans catalans. No obstant això, ni els més de tres anys que han passat, ni la desescalada del conflicte institucional, ni el signe progressista del govern espanyol després de les eleccions del 2019, ni l’elecció d’una nova fiscal general pel govern del PSOE i Podemos, Dolores Delgado, han variat ni una mica l’actitud extremadament bel·ligerant de la fiscalia en tots els processos que orbiten al voltant de l’1-O, com és el dels síndics.

Es tracta dels politòlegs, acadèmics i juristes que van acceptar la funció de vetllar per la correcció legal del referèndum del 2017, però no van arribar a exercir-la, perquè van dimitir arran de l’avís del Tribunal Constitucional, cosa que el mateix TC els va reconèixer mesos més tard. La fiscalia va portar-los a judici igualment, demanant dos anys i nou mesos de presó, però no va poder acreditar la desobediència, ni la usurpació de funcions i van ser absolts. La insistència en el recurs, ara davant l’Audiència de Barcelona, retrata la mateixa fiscalia que hem vist actuar amb màxima duresa i desproporció al llarg d’aquests més de tres anys, ja fos en el procés als membres del govern Puigdemont o amb Tamara Carrasco, amb càrrecs del govern, alcaldes, joves que han protestat als carrers o el règim penitenciari dels presos polítics. La mateixa fiscalia que abans va ser corretja de transmissió del govern de Mariano Rajoy i ara ho és del govern de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia