Editorial

L’1 de maig torna al carrer

L’1 de maig d’aquest 2021 tornarà a omplir els carrers enmig de la crisi provocada pels catorze mesos acumulats de pandèmia de Covid-19, amb centenars de milers de treballadors en situació d’ERTO, l’atur disparat, milers de petites empreses que han hagut de tancar i una emergència social associada que es manifesta en els índexs creixents de pobresa, la crisi habitacional, les anomenades ‘cues de la fam’ o les demandes d’ajuts a entitats com ara Creu Roja, el Banc dels Aliments o Càritas. Una conjuntura alarmant que, si bé pot millorar en la mesura que la vacunació permeti deixar enrere les restriccions de l’activitat i la mobilitat, convé no oblidar que ha caigut com una llosa sobre la precarietat que una part majoritària de la societat ja arrossegava abans de la pandèmia com a conseqüència de la crisi financera de 2008 i d’una dècada de retallades socials i austeritat.

No falten motius, ni arguments, doncs, per a la reivindicació del Primer de Maig. Ara fa un any, silenciat pel coronavirus i el confinament, ja clamava per la derogació de la reforma laboral del PP, la pujada del sou mínim, la sostenibilitat de les pensions i mesures contra un atur juvenil proper al 50%. Un any després, a totes aquestes qüestions s’hi ha d’afegir, en primer lloc, l’exigència als governs de no deixar enrere les víctimes d’aquesta nova crisi; en segon lloc, la no reincidència en l’error de prioritzar la retallada de la despesa pública com es va fer en l’anterior sotragada; en tercer lloc, que una part substancial d’aquesta despesa reverteixi realment en l’estat del benestar, la cohesió social i els ajuts directes als grans damnificats de la crisi sanitària, i, en quart lloc, que les fons europeus de reconstrucció no serveixin per enriquir les elits empresarials que viuen de l’Estat, sinó que arribin a totes les capes socials, creïn ocupació de qualitat, formin nous treballadors i serveixin efectivament per a la reformulació d’una economia més diversa, més tecnològica i més respectuosa amb el planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia