Editorial

Ayuso arrasa en el Madrid del “tot obert”

Després d’una de les campanyes electorals més polaritzades i més crispades dels últims temps, el missatge d’Isabel Díaz Ayuso ha fet forat i, tot i que no ha arribat a la majoria absoluta, ha guanyat les eleccions a la comunitat de Madrid amb una gran diferència respecte del PSOE, que ha rebut una gran clatellada. El PP dobla els resultats del 2019, però necessitarà el suport de Vox, una possibilitat que Ayuso mai no ha descartat, malgrat que això pugui incomodar el seu cap de files, Pablo Casado, pel que fa a l’estratègia del partit en l’àmbit estatal. En plena pandèmia, amb unes dades epidemiològiques que converteixen Madrid en una de les ciutats més mal situades d’Europa, el missatge del “tot obert”, del que s’ha anomenat viure a la madrilenya i fer una cervesa en una terrassa plena ha arribat a l’electorat, que ha atorgat una victòria incontestable a l’actual presidenta, en uns comicis amb un percentatge de participació més d’11 punts per sobre del de fa dos anys. Al crit de “Comunisme o llibertat”, Díaz Ayuso ha passat de tenir els pitjors resultats del PP a assolir un triomf que catapulta la periodista de 42 anys com un fenomen polític i mediàtic de nou encuny.

Bona part del seu triomf es basa en la fagocitació de Ciutadans, que desapareix d’escena en perdre els 26 diputats que tenia en no haver arribat al 5% dels vots necessaris per obtenir representació. El desastre i la descomposició del partit d’Arrimadas no té aturador, la qual cosa pot fer que Sánchez hagi de mirar més cap a ERC al Congrés dels Diputats. L’augment de Més Madrid de Mónica García, segona força i el d’Unides Podem, que ha sobrepassat per poc la barrera del 5%, no ha compensat la forta davallada del PSOE perquè les forces d’esquerres poguessin sumar per posar fi als 26 anys de govern del PP. L’aclaparadora victòria d’Ayuso és, alhora, una clara derrota de Pedro Sánchez, molt involucrat en la campanya, i ha provocat l’abandonament de Pablo Iglesias de la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia