Editorial

Repercussions de les eleccions a Madrid

Malgrat el resultat contundent del PP d’Isabel Díaz Ayuso en les eleccions autonòmiques de Madrid, caldria tenir ben present que la victòria popular s’ha basat principalment en la desfeta de Ciutadans, que s’ha quedat sense representació a la cambra. Amb un populisme digne de règims d’infausta memòria i que fa presagiar temps pitjors a l’Estat i fins i tot a Europa, Díaz Ayuso ha captivat un electorat desencantat amb el partit d’Inés Arrimadas i que també ha abandonat, en certa manera, un PSOE massa centrat i amb un candidat certament molt poc atractiu. De fet, els socialistes també han pagat la seva no política d’esquerres, amb grans promeses incomplertes, per no dir oblidades, com ara les reformes de la llei de seguretat o de les polítiques laborals. Amb aquest panorama, els electors d’esquerra han preferit votar Más Madrid, que ha humiliat el PSOE aconseguint superar-lo en nombre de vots.

Més a l’esquerra, encara, Podemos ha salvat els mobles superant per poc el 5% necessari per entrar a la cambra, però ha pagat el preu de la sortida de la política de Pablo Iglesias. El líder dels comuns és un dels grans damnificats d’uns comicis que han confrontat, sobretot, la gestió de la pandèmia i, alhora, també dues maneres de veure el món i de plantejar la política.

Quines repercussions tindran els resultats de les eleccions madrilenyes a la resta de l’Estat? És aviat per dir-ho, però caldrà parar atenció al fet que algunes autonomies governades pel PP, o fins i tot pel PSOE, no tinguin la temptació de caure en mesures populistes, pensant que aquestes són la clau de la victòria de Díaz Ayuso. També caldrà veure què fan a partir d’ara el PSOE i el govern de Pedro Sánchez. Si se senten temptats també per virar cap a la dreta i oblidar-se per tant de les reformes promeses, i sobretot de gestos amb Catalunya, o si, sense marge i pressionats pel seu soci de govern, Unidas Podemos, es decideixen finalment a demostrar que són un govern progressista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia