Editorial

Biden pren partit amb la vacuna

L’anunci de l’administració Biden del suport dels Estats Units a l’aixecament temporal de les patents de fabricació de les vacunes contra la Covid-19 obre una porta, fins ara tancada, a la globalització de l’ofensiva per vèncer la pandèmia. La decisió va més enllà del debat ètic sobre el deure dels països més rics i desenvolupats del planeta de fer arribar la vacuna als milers de milions de persones que habiten un Tercer Món amb menys recursos i capacitat per combatre el virus; més aviat respon directament a la convicció contrastada per metges i científics que no es podrà deixar enrere aquesta pandèmia i tots els maldecaps sanitaris, econòmics i socials que està provocant si no s’estén la immunització a tots els racons del món per evitar la reaparició del virus en noves versions fins ara desconegudes. Les circumstàncies són realment extraordinàries i té força sentit que les mesures a prendre també tinguin molt d’extraordinari.

No està en discussió la propietat intel·lectual de les vacunes per part de les farmacèutiques i el seu dret a treure rendiment del seu esforç d’investigació i producció –un rendiment que ja es comptabilitza en milers de milions de dòlars en el cas de Pfizer–; des d’aquesta òptica, s’entén la seva oposició a l’aixecament de les patents, que ara s’haurà de negociar en el marc de l’Organització Mundial del Comerç. El que no sembla raonable és l’enroc en aquesta visió purament empresarial, fins i tot amenaçant de frenar la recerca sobre noves variants, tractaments i vacunes. A l’altra banda hi ha l’Organització Mundial de la Salut i organitzacions com Metges Sense Fronteres, que han aplaudit el canvi de posició liderat per Biden. Mentrestant, la UE torna a anar a remolc; fins ara s’havia negat a considerar aquesta qüestió malgrat el pronunciament favorable de 400 eurodiputats, i ara hi obre la porta, com ha fet també al govern progressista espanyol, que no fa gaire va fer front comú amb PP, Vox i Cs oposant-se a l’aixecament de patents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia