Editorial

Obligats a negociar i a escoltar

Els partits independentistes tenen l’obligació d’explorar fins al darrer segon totes les possibilitats per arribar a un acord que respongui a la majoria històrica obtinguda a les urnes el 14 de febrer. En aquest sentit, l’acord de mínims que dimecres la CUP va arrencar d’ERC i JxCat per intentar desfer el desbloqueig i provar d’evitar la repetició d’eleccions va tenir la virtut de comprometre els de Junqueras i els de Puigdemont a seure a la taula de negociacions quan semblava que ja no hi tornarien. Des d’aleshores, però, els equips negociadors d’uns i altres encara no han trobat el moment per fer-ho. En tot cas, tenen l’obligació d’esgotar totes les vies d’acord, malgrat que s’ha fet evident com mai que entre les forces sobiranistes hi ha diferències estratègiques de fons respecte de com i quan s’ha d’abordar l’embat amb l’Estat que totes preveuen.

Tenen l’obligació de provar d’entendre’s, malgrat que també s’ha fet evident que les ferides provocades a causa de la repressió i dels retrets i acusacions que s’han llançat són encara lluny de cicatritzar. Estan obligats a escoltar el clam, gairebé el crit desesperat, que els fan des de les entitats socials. Dimecres Òmnium Cultural reclamava als partits que fugin de “l’hipertacticisme” i Jordi Cuixart advertia que si s’imposa el debat estèril, no comptin amb ells. El mateix dia, l’ANC convocava una concentració per diumenge per exigir que se superin o aparquin les diferències i que hi hagi un acord que respongui al 52% obtingut per l’independentisme. Ahir, el col·lectiu Taca d’Oli, format pels grups d’Avis i Àvies de Catalunya per la Llibertat de 28 municipis catalans lliuraven un manifest en el qual demanen que es deixin de barallar i es posin a treballar per aconseguir la independència. Malgrat que han estat incapaços de fer-ho en tres mesos, estan obligats a intentar-ho fins al darrer instant en els dotze dies que queden perquè s’activi automàticament el mecanisme d’unes noves eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia