Editorial

Un pas endavant

El Parlament va investir ahir Pere Aragonès (ERC) com a 132è president de la Generalitat. Ha costat molt de temps i energies, segurament massa, relligar el pacte independentista entre Junts, ERC i la CUP, però cal celebrar que el pacte s’hagi fet realitat, que traslladi la voluntat democràtica dels catalans a les institucions de govern i que Catalunya surti d’un bloqueig absurd i estèril per reprendre el seu camí de progrés i llibertat. Cal celebrar que Aragonès i el seu govern, que es constituirà la setmana que ve, tinguin una agenda farcida de projectes per fer avançar el país i millorar la vida dels seus ciutadans, amb la urgència del pla de rescat social de 700 milions per ajudar a superar la crisi de la pandèmia i la mirada estratègica de les apostes en habitatge, connectivitat, transició energètica, feminisme o pels joves; que es proposi saldar deutes històrics com ara la llei electoral o la de finançament local, entre d’altres, o que vulgui impulsar grans consensos al voltant de la llengua catalana o la transició ecològica; que aposti per reactivar el país i també per reconquerir el prestigi de la Generalitat sobre la base d’una acció de govern sòlida, eficaç i inspirada en els valors republicans.

El govern Aragonès sembla tenir el projecte, l’empenta i el lideratge de fer avançar Catalunya, però cal tenir clar que la que ara comença no serà una legislatura fàcil, fonamentalment perquè la pandèmia deixarà una crisi profunda amb un cost social i econòmic molt alt, i també perquè caldran molts equilibris. Equilibris per teixir la coalició de govern; equilibris per mantenir la majoria parlamentària amb la CUP; equilibris per buscar consensos de país; equilibris per donar una resposta institucional a la repressió de l’Estat; equilibris per mantenir el diàleg amb el govern espanyol a pesar de la seva negativa a afrontar l’amnistia i l’autodeterminació, i equilibris per recosir una estratègia comuna que permeti, com anunciava en el seu discurs d’investidura el president Aragonès, continuar avançant cap a la independència de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia