Editorial

Optimisme sense abaixar la guàrdia

És una notícia excel·lent que les autoritats sanitàries no hagin notificat cap mort per Covid-19 a Catalunya en 24 hores, cosa que no passava des de principis de juliol de l’any passat. És una notícia llargament esperada i que, tot i que ja sabem que malauradament la malaltia provocarà encara massa morts, mostra que a casa nostra la pandèmia va a la baixa. De fet, des de ja fa dies tots els indicadors epidemiològics assenyalen una clara tendència a la millora. La mortalitat ha baixat de manera molt notable: s’ha passat de 67 defuncions la setmana del 7 al 13 de maig a les 26 de la setmana passada. Malgrat que encara es manté el risc de rebrot, ha baixat, també, la incidència acumulada i s’ha rebaixat la pressió als hospitals, de tal manera que hi ha menys de 300 pacients ingressats a l’UCI, exactament 256.

És evident que el ritme de les vacunacions ha canviat el paradigma en la lluita contra la pandèmia. Igual que les bones dades epidemiològiques de principis de juliol de l’any passat eren resultat dels durs confinaments a què ens havíem sotmès, les d’ara responen fonamentalment als efectes de la campanya de vacunació, que ja ha agafat velocitat de creuer i que fins i tot podria accelerar-se en les pròximes setmanes. Són dades que conviden a l’optimisme, certament, però que no ens haurien de fer oblidar que no es pot abaixar la guàrdia davant del virus, ni individualment ni, sobretot, col·lectivament i institucionalment. I que no hem de voler córrer més del compte. En aquest sentit s’expressava Hans Kluge, director de l’Oficina Europea de l’OMS, quan demanava als líders europeus que no cometin els mateixos errors que es van cometre fa un any i que van donar empenta a les infeccions. No oblidem que poden aparèixer noves variants i que estem davant d’un problema planetari i que, mentre que en alguns llocs els indicadors epidemiològics i els percentatges de vacunació són bons, en d’altres són dramàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia